Çocuklar için uluslararası sosyal program olan Dostluk için Futbol (F4F), kurulduğu 2013’ten bu yana dünya genelinde gençleri bir araya getirmek için çok sayıda sportif ve eğitici etkinliğe ön ayak oldu.
Gazprom tarafından organize edilen projede gezegenimizin korunması, sporda cinsiyet eşitliği gibi önemli konular sıkça gündeme geldi ve tartışıldı.
‘Gezegeni kurtarmak için küçük adımlar’
Programın dokuzuncu sezonu, “Gezegeni kurtarmak için küçük adımlar” adlı çevrim içi bir etkinlikle başladı. Bu yarışmada 200’den fazla ülkeden gelen genç katılımcılar kısa video klipler aracılığıyla çevrenin korunması için bulundukları girişimleri anlattı.
Dostluk için Futbol programının genç katılımcısı Kinley Deki Yangzom, henüz bir çocuk olmasına rağmen çevre için neler yapabileceğini şöyle anlatıyor:
“Bence birçok kişi, biz çocukların, çok küçük olduğumuzdan dolayı hiçbir şey yapamayacağımızı düşünüyor. Ben de herkesin bu konuda yanıldığını kanıtlamak istedim. Büyük bir adım olmasa da, dünyadaki küçük adımların önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu küçük adımlar büyük bir değişikliğe vesile oluyor. Çevre için neler yaptığımı başkalarına göstermek ve başkalarından da öğrenmek istedim”.
Çevre dostu girişimler
Dünyanın dört bir yanından programa katılan çocuklar, plastik kirliliği, su israfı ve toplu taşıma kullanımı gibi çevre bilincini artıran konular üzerinde fikir alışverişinde bulunuyor. Bazı çocuklar da, ebeveynlerinin yardımıyla evlerini daha çevre dostu hale getirmeye çalışıyor.
Miriam Sheahan ailesi ile birlikte evini nasıl çevre dostu hale getirdiğini anlatıyor:
“Artık dışarıda bir sebze ve meyve artıklarını biriktirdiğimiz bir gübreliğimiz var. Plastik poşetler yerine tekrar kullanılabilir kaplar kullanmaya çalışıyoruz. Ayrıca jeotermal ile çalışan ısıtma sistemimiz var, bu yüzden ısıyı yerden alıyoruz ve evi ısıtıyor, böylece herhangi bir yakıt veya başka bir madde kullanmıyoruz”.
Her yıl Dostluk için Futbol e-Dünya Şampiyonası’na katılan çocuklar, takımlarına, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvan türlerinin adlarını veriyor.
“Beyaz gergedan”, “Çin timsahı” ve “Kara köpekbalığı” gibi türlerin tümü bu yılki çevrim içi turnuvada yer aldı. Bu yılın kazananı Argali takımı olsa da, nesli tükenmekte olan türler konusunda farkındalık yaratıldığı için katılan çocukların hepsi aslında bir şeyler kazandı.
‘Dostluk için Futbol’un üçüncü dünya rekoru
Dostluk için Futbol organizasyonu, sanal bir stadyumu ziyaret eden kullanıcı sayısı ile Guinness Dünya Rekorları kitabına girmeye hak kazandı.
Programın halihazırda iki dünya rekoru vardı: Biri bir futbol antrenmanında en çok farklı milletten insan toplama, ikincisi ise en çok katılımcının olduğu sosyal etkinlik rekoru.
Dostluk için Futbol’un temsilcisi Rich Williams’a göre, daha fazla rekorlar da gelebilir:
“Biliyorsunuz, topluluk olarak daha önce dünya çapında hiç yapılmamış bir başarıya imza attık, binlerce insan bir araya geldi. Ve bence bunları yapmaya değerdi. Eminim gelecekte farklı rekorlara da ulaşacağız. Bu rekorları kırmak kolay çünkü herkes bunu yaparken eğleniyor. Programa katılanlar, büyük bir organizasyonun parçası olduklarını biliyorlar, bu da onlara özel olduklarını hissettiriyor”.
200’den fazla ülkeden 16 binden fazla katılımcı
Dostluk için Futbol, dokuz sezon boyunca, UEFA, FIFA ve Olimpiyat Komitesi gibi büyük spor organizasyonlarının da desteğiyle, 211 ülke ve bölgedeki 16 binden fazla katılımcıyı ortak bir platformda buluşturdu.
Salgın, projenin giderek büyümesine engel olamadı. Ve ileriki yıllarda da sağlıklı yaşama teşvik ederken dostluk, barış ve eşitlik gibi değerler ışığında çok daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***