ŞIRNAK – Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında Şırnak’ta köy köy imza toplanıyor. Şırnaklılar, hastanelerde, okullarda ve devlet kurumlarında anadillerinde konuşma talebini dile getirdi.
Kürt Dil ve Kültür Ağı, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle 22 Şubat’ta başlattığı imza kampanyası kapsamında çalışmalar sürüyor. Kampanyanın yoğun ilgi gördüğü Şırnak’ta, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, kent merkezi ve bağlı ilçelerde mahalle mahalle, köy köy ev ziyaretleriyle çalışma yürütüyor.
HALKIN TALEBİ
Kentte yürütülen çalışmalarda yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, iki ayda 2 bin 500 imza topladıklarını söyledi. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmasının halkın da temel talebi olduğunu dile getiren Salğucak, “Halk, hastanelerde, okullarda ve devlet kurumlarında kendi anadilini konuşmak istiyor” dedi.
KÜRTÇEYİ ÖRGÜTLEMELİ
Şırnaklıları kampanyaya destek vermeye çağıran Salğucak, “Halkımızdan talebimiz, evde, sokakta, mahallede çocuklarıyla Kürtçe konuşmalarıdır. Herkes bulunduğu yerde Kürtçeyi örgütlemelidir. Anadiline sahip çıkmak, varlığına sahip çıkmaktır” dedi.
SAĞLIK SORUNLARINI ANLATAMIYOR
Kampanya destek veren Bahar Balık (50), anadilinde hizmet verilmediği için gittiği hastanelerde sağlık sorunlarını anlatamadığını ifade ederek, “Çocuklarım benimle gelmezse, hastaneye gidemiyorum. Çünkü Türkçe bilmiyorum. Rahatsızlıklarımı anlatamıyorum. Eğer dilimiz resmi olsaydı, kimsenin benimle gelmesine gerek kalmayacak ve ben rahat bir şekilde rahatsızlığımı söylemiş olurdum. Oğlum tercüme ediyor ama hastalığımı tam söyleyebiliyor mu? Hayır” diye anlattı.
ANADİL HAKKIMIZ
İmzacılardan Hanım Barlık (65), Kürtçeden başka bir dil bilmediğini belirterek, “Biz artık anadilimizin resmi dil olmasını istiyoruz. Hastaneye gittiğimde neden kendi anadilimde konuşamıyorum? Gün gelmiştir, ben ölüm noktasına gelmişimdir ama Türkçe bilmediğim için hastaneye gidemiyorum. Bütün çocuklarım kendi anadillerini konuşarak büyüdü. Dilimizi sahiplenmek için bu kampanyaya destek olmamız gerekir. Herkes gibi hastanelerde, okullarda ve devlet kurumlarında anadilimizde konuşmak bizimde hakkımız” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.