Türkiye’de ve Türkiye’nin etkisiyle başka ülkelerde yaşatılan insan hakları ihlalleri ve hukuksuzlukları bir mahkeme gibi değerlendirmek ve karar vermek için kurulan Turkey Tribunal (Türkiye Mahkemesi) Kırgızistan’da kaçırılan eğitimci Orhan İnandı hakkında açıklama yaptı.
Türkiye’nin Kırgızistan’daki Türk Elçiliği’nde bir siyasi muhalifi illegal olarak gözaltına aldığını başlığı ile yayınlanan açıklamada şunlara yer verildi:
“Türkiye, Kırgızistan’daki Türk Büyükelçiliği’nde Türk-Kırgız uyruklu Orhan İnandi’yi 5 gündür yasadışı bir şekilde alıkoyuyor. Güvenilir kaynaklar bunu Türkiye Mahkemesi’nin raportörü ve kurucusuna doğruladı. Ekim 2018’de Türkiye, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan büyükelçiliğinde gözaltına alınıp öldürülmesine son derece öfkeli tepki verirken, şimdi kendilerinin de Kırgızistan’da tamamen aynı menfur yöntemleri kullandıkları görülüyor.
Türkiye Mahkemesi raportörü ve kurucusu, Orhan İnandi’nin şu anda Kırgızistan’daki Türk büyükelçiliğinde yasadışı olarak alıkonulduğuna dair bir delil elde etti. Türk makamları şimdiden Orhan İnandı’yı büyükelçilikten havaalanında bekleyen bir Türk uçağına aktarmaya çalıştı. Orhan İnandı’nın büyükelçilik ve ülke dışına kaçırılmasını şu anda engelleyen tek şey, şu anda Türk büyükelçiliğini çevreleyen Kırgız halkının büyük öfkesi oldu. Türkiye’ye sınır dışı edilirse Orhan İnandı’nın kişisel bütünlüğü risk altındadır.
#OrhanInandiAtTurkishEmbassy |
Press Release concerning the abduction by #Turkey of a political opponent in #Kyrgyzstan. The abducted person is currently detained in the #Turkish embassy in Kyrgyzstan which is surrounded by angry Kyrgyz people.
Read morehttps://t.co/ehExzXHgJY pic.twitter.com/D5DhH3thzu
— Turkey Tribunal (@turkey_tribunal) June 6, 2021
Türkiye Mahkemesi’nin kurucusu ve Belçika Devlet Bakanı Johan Vande Lanotte, uluslararası toplumu ve Kırgızistan’ı bu duruma derhal ve güçlü bir şekilde tepki vermeye çağırıyor. Zaten Kırgızistan’ın Belçika Büyükelçisi ile kişisel bir görüşme talep etti. Türkiye Mahkemesi’nin adam kaçırma raportörü Johan Heymans, Türkiye’nin yurtdışındaki siyasi muhaliflerini kaçırma eğiliminin arttığını ve Birleşmiş Milletler’in uyarılarına rağmen Türkiye’nin bu uluslararası suçlara hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.
Orhan İnandı kimdir?
Orhan İnandi Türk vatandaşı olarak doğdu, ancak 2012 yılında Kırgız vatandaşlığını aldı. 1990’lardan beri Kırgızistan’da yaşıyor ve Kırgızistan’daki prestijli okullardan oluşan bir ağ olan Sapat örgütünün kurucusudur.
Bu okullar, ilk başta Türkiye’nin 2016’daki darbe girişimini planlamakla suçladığı Gülen hareketi tarafından kurulduğundan, Türk makamları için bir baş belasıdır. Bu nedenle Türkiye, aktif olarak herkese karşı uluslararası bir cadı avı başlattı. biraz bu hareketle alakalı. Türkiye, 2016 yılından bu yana yurt dışında 100’den fazla Türk vatandaşını, işkence gördükleri ve hapsedildikleri Türkiye’ye geri getirmek için yasadışı bir şekilde kaçırdı.
Nasıl ve ne zaman kaçırıldı?
1 Haziran 2021’de Orhan İnandi’nin arabası, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yüksek katlı bir konut kompleksinin avlusunda kapıları açık halde bulundu. Kayıp ihbarında bulunan Inandi’nin oğlu, babasından en son haber aldığının akşam 6’da olduğunu söyledi. 31 Mayıs 2021’de.
Türkiye Mahkemesi, Orhan İnandi’nin şu anda Bişek’teki Türk büyükelçiliğinde tutuklu olduğunu doğrulayan kanıtlar aldı. 1 Nisan 2021’den bu yana Kırgızistan ulusal havaalanında bir Türk uçağı park ediyor. Kaçırma günü uçak iddiaya göre “eğitim uçuşu yapmak” için hazırlandı, ancak gözlemciler İnandı Bey’in Türkiye’ye geri getirilmesi için hazır olduğunu düşündüler. Şu anda – eşinin Twitter’da teyit ettiği gibi – yasadışı yollardan Türkiye’ye gönderilebilmesi için Kırgız vatandaşlığından vazgeçmesi için baskı altında tutuluyor.
Türkiye Mahkemesi’ne göre kabul edilemez
Türkiye Mahkemesi, Türk devletinin bu hukuksuz uygulamalarını kınamakta ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmaktadır.
Belçika Devlet Bakanı ve Türkiye Mahkemesi’nin kurucusu Johan Vande Lanotte, uluslararası toplumu bu yasadışı kaçırmaya karşı tepki göstermeye çağırıyor ve “İşkence ve kaçırma, Türk hükümetinin her türlü muhalif sesi susturmak için sistematik bir hareket tarzı haline geldi. Kaçırma ve işkence kullanımı o kadar sistematik ki, artık uluslararası hukukta tanımlandığı şekliyle insanlığa karşı suç olarak değerlendirilmesi gerekecek. Türk hükümetini, Sayın İnandi’yi serbest bırakmaya ve rejim muhaliflerini kaçırma ve işkence uygulamalarını durdurmaya açıkça çağırıyoruz. Kırgız hükümetini Sayın İnandi’nin özgürlüğünü ve güvenliğini garanti etmeye çağırıyoruz. Ben şahsen H.E. ile bir görüşme talep ettim. Kırgızistan’ın Belçika Büyükelçisi Muktar Djumaliev Ancak randevu alınmadı.”
Türkiye Mahkemesi’nin uluslararası kaçırmalardan sorumlu raportörü Johan Heymans şunları vurguladı: “Bu kaçırma, Türkiye’de son birkaç yıldır yükselişte olan yeni bir trendin parçası: Uluslararası kaçırmalar, mevcut durumun siyasi muhaliflerini ortadan kaldırmak için kullanılıyor. rejim. Bu eğilim son derece endişe verici çünkü bu kaçırmalara sıklıkla işkence ve yasadışı ve insanlık dışı gözaltılar eşlik ediyor. Geçen yıl Mayıs 2020’de 3 BM Özel Raportörü ve BM Çalışma Grubu Türkiye’yi bu uygulamaya son vermeye çağırdı. Bu çağrı görünüşe göre Türk makamlarını caydırmadı.”
Türkiye Mahkemesi, yasal olarak bağlayıcılığı olmayan, ancak Uluslararası Monsanto Mahkemesi veya devam eden Uygur Mahkemesi gibi çok ünlü yargıçları nedeniyle yüksek ahlaki yetkiye sahip bir kanaatler mahkemesidir. Amacı, Türkiye’deki bazı önemli insan hakları konularını derinlemesine incelemek, Türk nüfusu arasında daha fazla farkındalık yaratmak ve mağdurlar ve yakınlarının endişelerini dile getirmeleri için bir platform sağlamaktır.
Türkiye Mahkemesi, biri Türk Devleti tarafından siyasi muhaliflerini ortadan kaldırmak için düzenlenen uluslararası ve yerel adam kaçırma olayları olmak üzere 5 temel insan hakları sorunu grubuna odaklanmaktadır.
Son dönemde sistematik olarak uygulanan kaçırma ve işkence uygulamaları dikkate alınarak, Türkiye Mahkemesi’ne “insanlığa karşı suçlar” konulu altıncı rapor verilmesine karar verildi.
Türkiye Mahkemesi hakkında daha fazla bilgi şu adreste bulunabilir: https://turkeytribunal.com. Türkiye Mahkemesi 21-25 Eylül 2021 tarihleri arasında görülecek.”