G-7 olarak bilinen, dünyanın en büyük yedi ekonomisine sahip olan ülkeleri, İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelerek büyük şirketlerin düşük vergi sorununu masaya yatırdı.
Büyük ekonomiler, Google, Amazon, Facebook, Uber ve benzeri dev internet platformlarına ülkelerinde yatırım yapmak ve istihdam sağlaması amacıyla yaklaşık 20 yılı aşkın süredir vergi indirimi politikası uyguluyordu.
Tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgını sonrası yaşanan kriz nedeniyle Londra’da Lancaster House’da bir araya gelen G-7 ülkeleri maliye bakanları “vergi indirimi yarışını” tersine çevirmek için görüştü.
ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, internet devlerinin asgari yüzde 15 oranında kurumsal vergisi ödemesini teklif ederken, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak bu firmaların çevre ve iklim krizine olan etkilerine vurgu yaptı.
Fransa Maliye Bakanı: Anlaşmamıza bir milim kaldı
Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, söz konusu şirketlerin iş modellerinin farklı olduğunu ve bu durumun onlara çok daha fazla voranda ergiden kaçınma şansı verdiğini kaydetti.
Toplantının olumlu geçtiği ve birçok konuda anlaşmaya varıldığı kaydedilirken, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, “Tarihi anlaşmayı imzalamamıza sadece bir milimetre kaldı.” diye konuştu. Biden, minimum yüzde 15’lik vergi teklifinin söz konusu zirvede genel itibariyle kabul gördüğü ifade ediliyor.
Dünya ekonomisinin yüzde 64’ünü G-7 ülkeleri oluşturuyor
G-7 ülkeleri arasında ABD, Çin, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa ve Kanada bulunuyor. Bu ülkeler arasında yer alan Rusya, önceden Ukrayna’ya ait olan Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi sebebiyle 2014 yılında bu oluşumdan çıkartılmıştı.
Üye ülkeler tüm dünyadaki net küresel zenginliğin yüzde 64’ünü temsil ediyor. Avrupa Birliği de G-7 içerisinde temsil ediliyor.