Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Bakan Berat Albayrak’ın RedHack tarafından ele geçirilen kişisel e-posta hesabındaki bilgileri haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklanan Tunca Öğreten ile Mahir Kanaat’ın özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği yönünde karar verdi.
Diken haber editörü Tunca Öğreten “DHKP/C”, Birgün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ise “FETÖ/PDY” ile irtibatlı olmakla suçlanıyordu.
AİHM, davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “özgürlük ve güvenlik hakkı”na ilişkin 5.1 maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı. Mahkeme ayrıca, sanıkların avukatlarının soruşturma dosyasına erişemediği için 5.4 maddesinin ihlal edildiğine kanaat getirdi.
Son olarak, ifade özgürlüğüne ilişkin Sözleşmenin 10. maddesinin de ihlal edildiği tespit edildi.
Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait, WikiLeaks platformu üzerinde de yayınlanmış e-postaları indirip haberleştirmenin “basın özgürlüğü” kapsamına girdiğine işaret eden AİHM, haber nedeniyle gazetecilerin somut kanıt olmaksızın terör örgütü üyeliğinden suçlanmasının “tarafsız bir gözlemciyi ikna etmek için yeterli olmadığı” vurgusunu yaptı.
Mahkeme ayrıca karar açıklamasında, “muhalif seslerin yargılama öncesi tutuklanmasının, bu davada olduğu gibi, hem tutulan kişiler hem de bir bütün olarak, toplum için çok sayıda olumsuz etki yarattığını” ifade etti.
Mahkemenin kararına göre Ankara, Tunca Öğreten’e 5 bin 700 euro maddi tazminat, davacıların her birine 14 bin euro manevi tazminat ve 2 bin 250 euro mahkeme masrafı ödeyecek.
Redhack davasında ne olmuştu?
Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait elektronik yazışmaları haberleştirdikleri için BirGün çalışanı Mahir Kanaat, Diken eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, kapatılan DİHA’nın muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, 25 Aralık 2016’da gözaltına alındı.
İstanbul, Ankara ve Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda gözaltına alınan altı isimden Öğreten, Kanaat ve Çelik 24 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanırken, diğer isimler 17 Ocak 2017’de serbest bırakıldı.
Kanaat ve Öğreten’in, Anayasa Mahkemesine yaptıkları bireysel hak ihlali başvuruları sonuçsuz kalmıştı. Anayasa Mahkemesi, gazetecilerin “kişi hürriyeti ve güvenliği” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edilmediği sonucuna varmıştı.