ARTI GERÇEK- Sağlık Bakanlığı, güncellediği “Covid-19 Erişkin Hasta Tedavisi” rehberinde, Türkiye’de ve dünyada tartışmalara neden olan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacına yer vermedi. Buna göre Bakanlık, söz konusu ilacı Covid hastalarının tedavisinde kullanmayı durdurdu.
Tartışmaların odağındaki ilacın “ölüme neden olduğu” iddiası, sosyal medya kullanıcıları arasında yaygın şekilde paylaşıldı. Tedavide verilen sıtma ilacının Covid’e karşı etkili olmadığına yönelik bulgular olmakla birlikte, ilacın “ölümlere neden olduğu” iddiaları bilimsel olarak doğrulanmış değil.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, ARTI TV‘de ekrana gelen Medya Kritik programında konuyu Kemal Göktaş’a değerlendirdi.
Prof. Bulut, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ‘klorokin’in Covid-19 tedavisinde yeri olmadığına dair temmuzda bilgi paylaştı dünyayla. Biz de TTB olarak, geçtiğimiz mayıs ayından bu yana defalarca, klorokin kullanımının yan etkilerinin olduğunu ve mümkünse bunun kullanılmamasını, protokollerden çıkması gerektiğini belirttik. Ancak bir şekilde bu başvuru ve taleplerimiz, görmezlikten gelindi ve uzun süre bu ilaç hastalarda kullanıldı.” diyerek şöyle devam etti:
“7 Mayıs 2021 tarihinde kullanımdan kaldırdılar çünkü ne yararı konusunda kanıta dayalı tıp bilgisi vardı ne de bu ilacın yan etkileriyle ilgili; çünkü yüksek dozda kullanıyorlardı. Yan etkileriyle ilgili bir çalışma yaptılar o dönemde. Bu ilacın kullanımı son derece hatalıydı. Taşikardi (kalp çarpıntısı) yapıyordu, aynı zamanda karaciğer enzimlerini yükseltiyordu. Yani bunu kullananlar yalnızca PCR pozitif Covid-19 hastaları değildi, eğer temaslıysanız, aynı evde yaşıyorsanız, filyasyon ekipleri tarafından hanelere, ailelere veriliyordu. Sağlıklı insanlar bile bu ilacı kullanmak zorunda kaldılar.”
“Yan etkileri oldu şüphesiz, bunlarla ilgili de veri toplanması gerekiyor. Varolan ölümlerin acaba yüzde kaçı yüksek doz klorokin kullanımına bağlı, bunların bir şekilde bilinmesi gerekiyor” diyen Bulut, “15 günde 12 vilayet gezdim. Burada taziyelere katıldım. Orada anlattılar, ‘Hocam hiçbir şeyi yoktu, belirti göstermiyordu hatta PCR testi negatifti’ diye. Ama bu ilacı aldıktan 2-3 gün sonra kaybedildiğine dair şikayetler almıştım. Ancak bu bir istatistiki çalışma değildi.” ifadelerini kullandı.