Hakkında kırmızı bülten talep edilen ve YouTube aracılığı ile yaptığı açıklamalar sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından organize suç örgütü yönettiğine dair 2021 yılında tespit yapılan Sedat Peker’in konuşmaları gündemin en üst sırasına yerleşti.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai şehrinde olduğunu söyleyen Peker, videolarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve bazı kurumlarla ilgili ciddi iddialar ortaya attı ve kendisine yönelik komplo kurulduğunu ileri sürdü.
“Şahsıma yapılan kanunsuzlukların taşeronu Mehmet Ağar ve Pelikancılardır” diyen Peker, Mehmet Ağar’ın oğlu AKP Milletvekili Tolga Ağar ile ilgili de ciddi iddialarda bulunarak Tolga Ağar’ın bir tecavüzcü ve katil olduğunu ileri sürdü.
Peker videoda “Tolga Ağar’ın bir kız arkadaşı var Kırgız ya da Kazak uyruklu. Kızcağız jandarmaya gidiyor, Tolga Ağar bana tecavüz etti diye. Kız şikayet ediyor. Kız ertesi gün ölü bulunuyor. Orada bir garipcağız öldü, herkes biliyor kimse sesini açmıyor” şeklinde konuşmuştu.
Söz konusu iddiayı Jandarma Genel Komutanlığı yalanlamış Tolga Ağar da reddetmişti.
Ağar ile Kaharman nasıl tanışıyor?
Yeldana Kaharman Elazığ’da yayın yapan Kanal23 adlı bir kanalda ‘Maksat Gezmek’ adlı programı sunuyordu. Programın müdürü KADEM yöneticisi Esra Soylu ve kanalın ve onun parçası olduğu HAR Grup’un sahibi de Burak Soylu. Tolga Ağar bu kanalda bir ofise sahip ve Burak Soylu’nun yakın arkadaşı.
Başsavcılık: Kovuşturmaya yer yok
Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ise 2019’da şüphei şekilde Elazığ’da hayatını kaybetmiş olan Kazakistanlı 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Yeldena Kaharman ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında yapılan olay yeri incelemesi, ölü muayene ve otopsi işlemi ve dinlenen tanık beyanları sonucunda müteveffa Kaharman’ın asıya bağlı gelişen asfiksi sebebiyle (havasızlık) vefat ettiği, müteveffayı intihara azmettiren, teşvik eden, intihar kararını kuvvetlendiren veya intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kimsenin bulunmadığı tespit edilerek 16/10/2019 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği anlaşılmıştır.”
Tolga Ağar da Twitter hesabından paylaşım yaparak “Şahsıma yönelik iftiraları reddediyorum. Hangi karanlık hesaplar için bu şeref ve itibar suikastına giriştiğinin açığa çıkması için hukuk işlemleri başlatacağım. Konunun şahsımla uzaktan yakından ilgisi yok” ifadelerini kullandı.
Otopsi raporunu bulup paylaşan gazeteciye soruşturma açıldı
Kaharman’ın otopsi raporunu sosyal medyada paylaşan gazeteci Baransel Ağca ise rapordaki ifadelerin Kaharman’ın öldürüldükten sonra asıldığı iddialarını güçlendirdiğini öne sürdü.
Ağca’nın raporu paylaşmasının ardından hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi. Ağca “Savcılık yine hakkımda soruşturma açmış. İl dışında olduğum için bayram sonu ifadeye gideceğim” diyerek şunları yazdı:
“Muhtemelen yine eski bir tweeti suç unsuru yaptıkları fakat aslında gazetecilik faaliyetini cezalandırdıkları bir soruşturma. Siz siz olun savcılarımızı göreve çağırmayın”
Kılıçdaroğlu: Devlet ve İçişleri seyirci
Peker’in açıklamaları karşısında adım atmamış olan savcılara ve hükümete yönelik olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Devlet ve içişleri bakanı, bu tartışmalara seyirci” eleştirisi getirdi.
İyi Parti lideri Meral Akşener de “İddialar çok vahim. Ortaya çıkanlar tam bir rezalet. Bu iç içe geçmişlik, hele kokain meselesi. Bir devletin derini, sığı olmaz” ifadeleriyle tepkisini gösterdi.
Deva Partisi lideri Ali Babacan da “Türkiye’nin 90ların karanlık dönemine döndüğü” tespitini yaptı.
Soylu’dan tepki
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir ülkede Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Kırmızı Bülten talep edilen organize suç örgütü yöneticisinin, güvenlik güçlerimize yönelik iftira ve akla sığmayan ithamlarına sığınarak siyaset yapar mı? Acizlik, çürümüşlük…” açıklamasını sosyal medya üzerinden paylaştı.
Kılıçdaroğlu’nun açıklamasında yer verdiği sorular ve cevapları şu şekildeydi:
“Peker, yurt dışına giderken bunlar ne kadar suçlu olup olmadığını bilmiyorlar mıydı? Biliyorlardı. Pasaport verildi mi? Verildi. Gönderildi mi? Gönderildi. Bir başka mafya lideri, bir ülkenin siyasal partisinin lideri olan bir kişi tarafından hapishanede ziyaret edildi mi? Edildi. Serbest bırakıldı mı? Bırakıldı? Onunla ilgili özel düzenleme yapıldı mı? Yapıldı. Eski bir İçişleri Bakanı bunlarla beraber bir fotoğraf verdi mi? Verdi. Şimdi kendi aralarında kavga var ve devlet seyirci. Garip olanı bu. İçişleri Bakanı, bu tartışmalara sadece seyirci.
Ne olmuştu?
Sedat Peker, 2019’da yerleştiği Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde 18 Ocak’ta gözaltına alınıp, sınır dışı edilmiş ve Kosova’ya gitmişti.
Kosova yetkilileri, Peker’in Kosova pasaportu olmadığını, kendisine geçici oturum izni verildiğini söyledi.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde son olarak yabancı suçlulara sahte pasaport sattıkları iddiasıyla dokuz polis gözaltına alındı ve ana muhalefet partisi lideri Hristijan Mickoski, Sedat Peker adına da Djadin Ademovski adıyla sahte kimlik ve pasaport düzenlendiğini açıkladı.