İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davada Silivri’de hakim karşısına çıktı. Daha önce iki kez beraat kararı verilen dosyada İmamoğlu hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezası talep edildi. İstinaf, önceki beraat kararını usul gerekçesiyle bozmuştu. Savunmasını yapan İmamoğlu, “Bu mahkemenin bile burada kurulu olması skandaldır bu mütalaa da mesnetsizdir. Türk yargısı adına hakim konumundasınız yüze Türk milleti adına karar vereceksiniz dilerim ve umarım ki bu kararı verebilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Mütalaanın ardından “suçun sabit olduğu” gerekçesiyle Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 1 ay hapis cezası ve siyasi yasak verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada Silivri’de hakim karşısına çıktı. Mahkeme, mütalaanın ardından İmamoğlu’na 2 yıl 1 ay hapis cezası ve siyasi yasak kararı verdi. Duruşmayı İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, İBB Başkanvekili Nuri Aslan ve YENİ Parti İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer de takip etti. Kararın ardından salondan ayrılan İmamoğlu, “Atanmış hakimler benim hakkımda karar veremez. Bu karar yok hükmündedir. Moralinizi yüksek tutun” ifadelerini kullandı.
Duruşma savcısı, esasa ilişkin mütalaasında İmamoğlu’nun 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İmamoğlu, mütalaaya tepki göstererek, “Ne böyle bir mütalaa olur ne böyle bir iddianame olur. Bu mahkemenin bile burada kurulu olması skandaldır, bu mütalaa da mesnetsizdir. Türk yargısı adına hakim konumundasınız ve Türk milleti adına karar vereceksiniz. Dilerim ve umarım ki bu kararı verebilirsiniz” dedi.
İmamoğlu savunmasında, 13 ayrı dava ile karşı karşıya olduğunu belirterek yargı sürecine tepki gösterdi. İmamoğlu, “Bugün 13 ayrı davayla muhatabım. Siyasetin doğal rekabet alanında yarışmak yerine milli iradeyi yok sayarak benim hayatım adliye koridorlarıyla cezaevi arasına sıkıştırılmak, orada psikolojik işkenceyle geçirilmek isteniyor. 13 ayrı davada tam 19 hakim değişti.” ifadelerini kullandı.
Davanın konusu, 25 Ekim 2022’de düzenlenen “Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri 3. Etap Açılışı” töreninde yaşanan gerginliğe dayanıyor. Törende Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile Ekrem İmamoğlu arasında tartışma yaşanmış, İmamoğlu “O arkadaş burayı germeye gelmiş… Sakin olun, ilgilenmeyin, kötü söz sahibine aittir.” ifadelerini kullanmıştı.
Şadi Yazıcı’nın şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede İmamoğlu hakkında TCK’nin 125. maddesi uyarınca “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamasıyla hapis cezası ve siyasi yasak talep edilmişti. İmamoğlu bu suçlamadan iki kez beraat etmiş, itirazların ardından beraat kararları istinaf mahkemesince usulden bozularak dosya yeniden mahkemeye gönderilmişti.
İmamoğlu, savunmasında hakaret kastı taşımadığını belirterek, “İddianamede bağlamından koparılarak cımbızlanan ve şahsıma suçlama olarak yöneltilen ‘nezaketsiz’ ifadesi, asla bir hakaret kastı taşımamaktadır. Aksine o gün orada yaşanan somut bir provokasyona ve şikayetçi Şadi Yazıcı’nın sergilediği ağır nezaketsizliğe verilmiş haklı bir tepkiden, bir durum tespitinden ibarettir.” dedi. İmamoğlu, Şadi Yazıcı’ya yönelik sözlerinin kişisel bir hakaret olmadığını savunarak, “Ortada şikayetçinin şahsına yönelik bir hakaret veya suç kastı yoktur” ifadelerini kullandı.
Savunmasının sonunda İmamoğlu, yargı baskısı altında olduğunu söyledi ve “Ben buraya Silivri’den 12 metrekarelik hücremden çıkıp geldim. Bu salondan çıkınca yine o hücreye döneceğim. İnanın ben sevgi dolu kalbimle, milletimin duasıyla ve desteğiyle 12 metrekareye, 87 milyon ile sığıyorum” dedi. İmamoğlu, davanın sonuçlandırılmasını isteyerek, “Umuyor ve diliyorum ki insanların, rakiplerin birbirleriyle savcılık koridorlarında değil, milletin huzurunda yarıştığı bir Türkiye’yi var ederiz. Mücadelemiz bu yöndedir. Bu absürt, anlamsız ve gereksiz bir davayı en hızlı şekilde sonuçlandırmanızı ve bu davayı aziz milletimizin gündeminden çıkartmanızı öneriyorum” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
25 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen “Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri 3. Etap Açılışı” töreninde Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile Ekrem İmamoğlu arasında bir gerginlik yaşanmış; İmamoğlu, “O arkadaş burayı germeye gelmiş… Sakin olun, ilgilenmeyin, kötü söz sahibine aittir” şeklinde ifadeler kullanmıştı. Şadi Yazıcı’nın şikâyeti üzerine yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianamede İmamoğlu hakkında TCK’nin 125. maddesi uyarınca “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamasıyla 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edildi. Ekrem İmamoğlu bu suçlamadan 2 kez beraat etti. Yapılan itirazlar sonrasında beraat kararları istinaf mahkemesince usulden bozularak dosya yeniden mahkemeye gönderildi. Bugün bozma kararı sonrası 2. duruşma görülecek.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































