SONAR Araştırma’nın son seçim anketinde Yeni Parti, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 34,3 ile ilk sırada yer aldı. AKP yüzde 30,2 ile ikinci olurken iki parti arasındaki fark 4,1 puan olarak ölçüldü. Ankete göre CHP yüzde 5’te kaldı. Katılımcıların yüzde 59,4’ü erken seçim yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı tercihinde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 27,4 ile ilk sırada yer aldı.
SONAR Araştırma’nın son kamuoyu yoklamasında Yeni Parti, hem kararsız seçmenler dağıtılmadan önce hem de dağıtıldıktan sonra birinci parti çıktı. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Yeni Parti’nin oy oranı yüzde 34,3, AKP’nin oy oranı ise yüzde 30,2 olarak ölçüldü. Sözcü TV’de yayımlanan programda açıklanan araştırmada katılımcılara, “Bu pazar bir genel seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.
Kararsızlar dağıtılmadan önce YENİ Parti yüzde 24,1 ile ilk sırada yer aldı. AKP’nin oy oranı yüzde 21,2 olarak ölçüldü. Kararsız seçmenlerin dağıtılmasının ardından YENİ Parti yüzde 34,3’e, AKP ise yüzde 30,2’ye yükseldi. Böylece iki parti arasındaki fark 4,1 puan oldu.
Kararsızların dağıtıldığı sonuçlarda partilerin oy oranları şöyle sıralandı:
* Yeni Parti: yüzde 34,3
* AKP: yüzde 30,2
* DEM Parti: yüzde 8,5
* İYİ Parti: yüzde 7
* MHP: yüzde 5,1
* CHP: yüzde 5
* Anahtar Parti: yüzde 2,6
* Zafer Partisi: yüzde 2,3
* Yeniden Refah Partisi: yüzde 1,6
* Büyük Birlik Partisi: yüzde 1,3
* Diğer: yüzde 2,1
Ankette MHP yüzde 5,1, CHP ise yüzde 5 ile birbirine yakın sonuçlar aldı. DEM Parti yüzde 8,5 ile üçüncü, İYİ Parti yüzde 7 ile dördüncü sırada yer aldı.
Araştırmada katılımcılara açık uçlu olarak, “Bu pazar bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kimin kazanmasını istersiniz?” sorusu da yöneltildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 27,4 ile ilk sırada yer aldı. Erdoğan’ı yüzde 11,4 ile Ekrem İmamoğlu, yüzde 11 ile Özgür Özel ve yüzde 10,2 ile Mansur Yavaş takip etti. Selahattin Demirtaş yüzde 6, Hakan Fidan ise yüzde 2 oranında destek aldı.
Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 59,4
SONAR’ın araştırmasında erken seçim talebi de ölçüldü. “Sizce erken genel seçim yapılmalı mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 59,4’ü “Evet”, yüzde 32,9’u “Hayır” yanıtını verdi. Programda sonuçları değerlendiren Rawest Araştırma’dan Roj Girasun, erken seçim talebinin seçmendeki değişim isteğiyle bağlantılı olduğunu söyledi. Girasun, kamuoyu araştırmalarındaki mevcut sonuçların kesin bir seçim tahmini olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bugünkü şey bir ekran görüntüsü, anlık ekran görüntüsü. O yüzden veriyi bu kadar statik okumamak lazım. Bir kamuoyu araştırmacısı olarak söylüyorum, anketlerin rehavetine de kapılmamak lazım.”
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***



































