TR724 | EKONOMİ – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur!” diyerek başlattığı ‘ekonomi modeli’ Türkiye’yi ‘faiz bataklığına’ çevirdi. BDDK’nın verilerine göre bankacılık sektörünün net faiz geliri yılın ilk dört ayında 820,5 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 333,2 milyar TL olan net faiz geliri, bir yılda yüzde 146,3 arttı. Bankalar geçtiğimiz yıla göre bu yılın ilk 4 ayında 487,3 milyar TL daha fazla net faiz geliri elde etti. Aynı dönemde sektör 363,3 milyar TL net kâr açıkladı. Net faiz geliri dışarıda bırakıldığında bankacılık sektörünün tablosu basit hesapla 457,2 milyar TL zarara dönüyor! Veriler, yüksek faiz döneminde bankaların kârının ana kaynağının faiz gelirleri olduğunu gösteriyor.
Tayyip Erdoğan’ın ‘fikir babası’ olduğu AKP rejiminin yeni ekonomi politikası en çok bankalara kazandırdı. Vatandaşlar borç batağında çırpınırken, bankalar aldıkları yüksek faizlerle gelirlerini katladı. Yüksek faiz politikası bankacılık sektörünün gelir tablosunda sert bir sıçramaya vesile oldu… BDDK’nın Nisan 2026 kar-zarar tablosuna göre bankacılık sektörünün Ocak-Nisan dönemindeki net faiz geliri 820,5 milyar TL’ye çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 333,2 milyar TL seviyesindeydi. Böylece bankaların net faiz geliri bir yılda 487,3 milyar TL arttı. Artış oranı yüzde 146,3 oldu. Başka bir ifadeyle bankacılık sektörünün net faiz geliri bir yılda yaklaşık 2,5 katına yükseldi. Bu veri, yüksek faiz döneminde bankaların gelir yapısında asıl büyümenin faiz kaleminden geldiğini ortaya koyuyor.
Ocak-Nisan 2026 döneminde bankaların toplam faiz geliri 3 trilyon 122,6 milyar TL oldu. Aynı dönemde faiz giderleri 2 trilyon 302,1 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Faiz gelirleri ile faiz giderleri arasındaki farkı gösteren net faiz geliri ise 820,5 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün aynı dönemde açıkladığı net dönem kârı 363,3 milyar TL oldu. Bu rakam, net faiz gelirinin oldukça altında kaldı. Net faiz geliri dışarıda bırakıldığında bankacılık sektörü kâr yazmak bir yana, basit hesapla 457,2 milyar TL zarara düşüyor. Bu tablo, bankaların ilk dört aydaki kârının büyük ölçüde faiz gelirleri sayesinde oluştuğunu gösterdi.
Tüketici kredileri ve kredi kartlarından alınan faiz 480 milyarı geçti
Yüksek faiz yükünün yurttaşa yansıyan tarafı ise tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarında görüldü. Bankaların Ocak-Nisan döneminde tüketici kredilerinden elde ettiği faiz geliri 287,2 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarından elde edilen faiz geliri ise 193 milyar TL oldu. Böylece tüketici kredileri ve kredi kartlarından yazılan toplam faiz geliri 480,2 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutar, bankacılık sektörünün 820,5 milyar TL’lik net faiz gelirinin yüzde 58,5’ine karşılık geldi. Yani sektörün net faiz gelirinin yarısından fazlasına denk gelen büyüklük, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarından elde edilen faiz gelirlerinden oluştu.
Geri ödenmekte zorlanılan kredilerden elde edilen faiz gelirleri de büyüdü. Takipteki kredilerden alınan faiz tutarı geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 27,6 milyar TL iken, bu yıl aynı dönemde yüzde 77,2 artarak 48,9 milyar TL’ye yükseldi. Bu artış, borcunu ödemekte zorlanan kesimlerin faiz yükünün de bankaların gelir tablosunda büyüyen bir kalem haline geldiğini gösterdi.
Bankacılık sektörünün net kârı da artmaya devam etti. Sektör, yılın ilk dört ayında 363,3 milyar TL net kâr elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 264,2 milyar TL olan net kâr, bir yılda yüzde 37,5 arttı. Ancak net kârdaki artıştan daha çarpıcı olan veri, net faiz gelirindeki 487,3 milyar TL’lik sıçrama oldu. Böylece yüksek faiz döneminde ortaya çıkan tablo netleşti: Yurttaş daha pahalı krediye, büyüyen kredi kartı borcuna ve ağırlaşan faiz yüküne katlanırken; bankalar faiz gelirlerini bir yılda yaklaşık 2,5 katına çıkardı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































