Küresel enerji piyasaları, modern tarihin en hareketli ve istikrarsız 10 gününü geride bırakıyor. 27 Şubat tarihinde 72 dolar seviyesinde seyreden Brent petrol, ABD ve İsrail’in İran’a saldırmasının ardından bugün 119 dolara fırlayarak yüzde 65’lik tarihi bir artış kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ekonomi yönetimi olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şubat ayının sonunda arz fazlası ve talep düşüklüğü konuşulurken, 28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in İran’ın stratejik tesislerine yönelik başlattığı müdahale, piyasadaki tüm parametreleri altüst etti. Sadece son 24 saat içinde gerçekleşen yüzde 23’lük sıçrama, 1980’lerden bu yana görülen en sert günlük hareket olarak kayıtlara geçti.
Petrol fiyatı neden yükseliyor?
Analistlere göre bu yükselişin temel sebebi Hürmüz Boğazı’nın tıkanmış olması… Dünyanın petrol damarı sayılan Hürmüz Boğazı’nın yedi gündür kapalı olması, günlük yaklaşık 20 milyon varillik petrol akışını dondurdu. Limanlarda bekleyen binin üzerinde tanker, küresel arz zincirinde büyük bir kopuşa neden oldu.
Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi dev kuruluşlar, çatışmanın diplomatik bir çözüme kavuşmaması durumunda Brent petrolün kısa sürede 150 dolar bandını zorlayabileceği uyarısında bulunuyor. Bu durum, küresel çapta yeni bir enflasyon dalgasını ve stagflasyon (durgunluk içinde enflasyon) riskini tetiklemiş durumda.
Şimşek’ten açıklama geldi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş sonrası yaptığı değerlendirmede, geçmiş tecrübelerin bu tür şokların kalıcı olmadığını gösterdiğini belirterek, “Ekonomi yönetimi olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi. Bakan Şimşek’in mesajlarının detayları şöyle:
“Küresel belirsizliklerin yüksek seyrettiği ve enerji fiyatlarında sert dalgalanmaların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Geçmiş tecrübeler bu tür şokların kalıcı olmadığını gösteriyor. Vadeli petrol piyasalarındaki fiyatlamalar da mevcut hareketin geçici olabileceğine işaret ediyor. Temelleri güçlü olan ekonomiler hızla dengelenme ve toparlanma kapasitesine sahiptir. Ekonomi yönetimi olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın, yatırımcıların ve firmalarımızın bu süreci rasyonel bir şekilde değerlendirmesi önem arz ediyor.”
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































