BM, Gazze’de kıtlık ilan etti. İlk kez Orta Doğu’da açlık ilan edildi. BM destekli uzmanlar, 500.000 Gazelinin “felaket boyutunda” açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Aylardır kötüleşen insani durum konusunda uyarılarda bulunan Roma merkezli IPC paneli, Gazze Şehri bölgesinde kıtlığın artık doğrulandığını duyurdu. Bu bölge, Gazze Şeridi’nin yaklaşık yüzde 20’sini kapsıyor.
BM: İsrail’in sistematik politkaları sebep oldu
BM İnsani Yardım Başkanı, Gazze’deki kıtlığın “hepimizin vicdanını sarsması gerektiğini” ve yaşanan felaketin Birleşmiş Milletler’in sistematik şekilde gıda yardımını ulaştırması engellenmeseydi tamamen önlenebilir olduğunu söyledi.
Cenevre’de gazetecilere konuşan Tom Fletcher, “Bize izin verilmiş olsaydı bu kıtlığı önleyebilirdik. Ancak İsrail’in sistematik engellemeleri nedeniyle gıda sınırda birikiyor,” ifadelerini kullandı ve Gazze’deki kıtlığı “hepimizi sarması gereken bir felaket” olarak nitelendirdi.
İsrail kıtlığı reddediyor
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü BM destekli bir gıda güvenliği raporunun bulgularını kesin bir dille reddetti. Bakanlık, Gazze’de kıtlık olmadığını ve raporun “Hamas yalanlarına dayandığını” savundu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***