TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba yasa teklifi, kamuoyunun tepkisine rağmen Meclis’ten geçti. Yasaya göre elektrik ihtiyacını karşılamak için madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlarda yapılabilmesi mümkün hale geldi. Ancak bu, faaliyetlerin başka alanlarda yapılamayacağının belgelenmesi ve kamu yararı gerekçesine dayandırılması şartına bağlı.
Muhalefet tarafından ‘talan yasası’ olarak adlandırılan yasaya göre, madencilik yapılacak alanlardaki zeytin ağaçlarının, öncelikle aynı il veya ilçede başka bir alana taşınması gerekiyor. Taşınma mümkün değilse, uzman görüşleri doğrultusunda eşdeğer büyüklükte yeni bir zeytinlik sahası kurulması zorunlu. Şirketler, taşınan veya kesilen her zeytin ağacı için en az iki katı kadar yeni ağaç dikmekle yükümlü.
Kamuoyunda “Talan Yasası” olarak adlandırılmasının nedeni, yasanın zeytinlikler ve koruma altındaki doğal alanlarda madencilik faaliyetlerine izin vererek ekosistemi tehdit etmesi. Çevre örgütleri ve muhalefet, bu düzenlemenin doğayı tahrip edeceğini ve köylülerin geçim kaynaklarını riske atacağını savunuyor. Ayrıca, ÇED süreçlerindeki gevşetmeler, çevresel denetimlerin zayıflayacağı endişesini artırıyor.
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda tartışmalara ve gerginliklere neden oldu. CHP ve DEM Partili milletvekilleri, protesto amacıyla Meclis kürsüsünü işgal etti. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganlarının atıldığı sırada TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara verdi. Aranın ardından görüşmeler tekrar başlatıldı. Ancak milletvekilleri arasında yaşanan sözlü sataşmalar fiziki arbedeye dönüştü.
CHP Amasya milletvekili Reşat Karagöz, “Günlerdir Meclis’in önünde zeytinliklerin kıyımını kabullenmeyen köylülerimiz direniyor, isyan ediyor, sesini duyurmaya çalışıyor. Aranızdan bir kişi olsun çıkıp sizleri bu Meclis’te görevlendiren o insanların yanına gitti mi, derdini dinledi mi? Ben cevabını vereyim, kocaman bir ‘hayır’.” diyerek iktidar partisi milletvekillerine tepki gösterdi. “Biz burada günlerdir sadece bir yasa tasarısını değil Anadolu’nun bağrına saplanmak istenen bir talan planını görüşüyoruz. Zeytinlikleri maden şirketlerinin kâr zarar hesaplarına feda etmeyi planlayan bir zihniyetle mücadele etmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullanan Karagöz, “Bu yasa halkı değil holdingleri koruma yasasıdır. Bu yasa ağacı değil parayı sevenlerin yasasıdır. Torba kanunlarla halktan kaçırılan, denetime kapatılan bu düzenlemelere artık ‘Dur’ demek zorundayız. Çiftçiye rağmen, köylüye rağmen, doğaya rağmen yasa yapılamaz.” diye konuştu.
Muhalefetin “talan yasası” olarak adlandırdığı torba yasa teklifi, tüm itirazlara karşın Meclis’ten geçti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***