Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, aylar süren gerginliğin ardından AB ihracatına yüzde 15 oranında gümrük vergisi uygulanmasını öngören yeni bir ticaret anlaşmasına vardı. Anlaşma, Trump yönetiminin 1 Ağustos’ta uygulamaya koymayı planladığı yüzde 30’luk gümrük vergisini engelledi ve olası bir ticaret savaşını şimdilik önlemiş oldu.
Anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında İskoçya’daki bir golf tesisinde yapılan görüşmede sağlandı. Görüşmenin ardından Trump, anlaşmayı “şimdiye kadarki en büyük anlaşma” olarak nitelendirdi.
Trump, yüzde 15’lik taban gümrük vergisinin otomotiv, ilaç ve yarı iletkenler dahil olmak üzere tüm sektörlerde geçerli olacağını söyledi. Karşılığında, Avrupa Birliği 3 yıl içinde ABD’den 750 milyar dolarlık enerji (LNG, petrol ve nükleer yakıt) satın almayı ve 600 milyar dolarlık ek yatırım yapmayı kabul etti.
Von der Leyen, bu alımlarla AB’nin Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini belirtti. “Bu anlaşma istikrar ve öngörülebilirlik getiriyor. Bu da her iki tarafın şirketleri için çok önemli.” dedi.
Anlaşma kapsamında bazı stratejik ürünlerde ise karşılıklı vergi muafiyetleri sağlandı. Bu ürünler arasında uçaklar, belirli kimyasallar, bazı tarım ürünleri ve kritik hammaddeler yer alıyor. Von der Leyen, alkollü içkiler gibi bazı ürünlerde de ilerleyen günlerde “sıfıra sıfır” gümrük vergisiz ticaret anlaşmaları yapılabileceğini ifade etti.
Trump ayrıca NATO içinde savunma harcamalarını artırma sözü veren AB ülkelerinin, ABD’den “yüz milyarlarca dolarlık” askeri ekipman satın alacağını da söyledi.
‘Elimizden gelenin en iyisi’
AB, Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönmesinden bu yana otomotivde yüzde 25, çelik ve alüminyumda yüzde 50 ve genel olarak yüzde 10 oranında gümrük vergilerine maruz kaldı. Anlaşma yapılmasaydı bu oranlar yüzde 30’a çıkarılacaktı.
Von der Leyen, yüzde 15’lik tarifeyi küçümsemedi ama “Bu, alabileceğimizin en iyisi” dedi. Anlaşma, AB üyesi 27 ülkenin onayına sunulacak.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, anlaşmayı “transatlantik ilişkilerde gereksiz bir tırmanışı önlediği” gerekçesiyle memnuniyetle karşıladı. Ancak Almanya’daki ihracatçı sanayi grupları daha temkinli. Sanayi derneği BDI, anlaşmanın “önemli olumsuz sonuçlar doğuracağını” savunurken, kimya sanayicileri birliği VCI, vergi oranlarının hala çok yüksek olduğunu belirtti.
İrlanda ise anlaşmanın belirsizlikleri azalttığını belirtti ama yüzde 15’lik taban tarifeyi “üzücü” olarak değerlendirdi. Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Benjamin Haddad ise sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Geçici bir istikrar sağlıyor ama dengesiz bir anlaşma.” yorumunda bulundu.
Trump, AB’nin çelik ithalatına kota uygulanması talebini ilk başta reddetti. Ancak von der Leyen daha sonra yaptığı açıklamada, “Gümrük vergileri düşürülecek ve kota sistemi uygulanacak,” diyerek bu konuda da uzlaşı sağlandığını söyledi.
ABD tarafı, anlaşmayı küresel ticaret vizyonunun temel parçası olarak değerlendiriyor. Trump, “Bu en büyüğüydü. Hepsinin en büyüğü bu.” dedi. Ağustos’a kadar başka ülkelere de benzer baskılar yapılacağı mesajını yineledi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***