ABD Başkanı Donald Trump, bugün sosyal medyada paylaştığı mektuplarla Avrupa Birliği ve Meksika’dan gelen tüm ürünlere 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 30 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Karar, aylardır süren diplomatik temasları boşa çıkarırken, ABD’nin iki büyük ticaret ortağıyla ilişkilerinde şok etkisi yarattı.
Trump, bu yılın başlarında Meksika’ya karşı fentanil krizi gerekçesiyle yüzde 25 vergi getirmiş, ancak ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) kapsamında birçok ürünü muaf tutmuştu. Meksika’dan yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 87’si hala vergiye tabi değil. Ancak son adım, muafiyetleri ortadan kaldırarak tüm ithalatı kapsayacak şekilde genişletiliyor.
AB tarafında da son ana kadar müzakereler sürüyordu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ABD Ticaret Temsilciliği arasında yoğun temaslar olmuş, AB yetkilileri Trump’ın daha düşük oranlı ve ürün bazlı tarifelere razı olabileceğini umuyordu. Ancak Trump, mektubunda AB’yi uyararak “Eğer karşılık verirseniz, ne kadar arttırırsanız, o kadar daha ek vergi uygularız” dedi.
Trump hafta içinde Kanada’ya yüzde 35 vergi uygulayacağını da duyurmuştu. Daha küçük ticaret ortaklarına ise yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda gümrük vergileri uygulanması gündemde.
AB misillemeye hazırlanıyor
Trump’ın duyurusuna en sert tepki Ursula von der Leyen’den geldi. Leyen, yeni tarifelerin “hayati transatlantik tedarik zincirlerini bozacağını, hem işletmelere hem tüketicilere hem de hastalara zarar vereceğini” söyledi. AB’nin, ABD’den yaklaşık 25 milyar dolarlık ithalata yönelik hazırladığı misilleme paketi halihazırda beklemede bulunuyor. AB yetkilileri, bu tarifeleri salı günü yürürlüğe koyabileceklerini açıkladı. Misilleme tarifesi yüzde 25 oranında olacak.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise temkinli konuşarak, “Misilleme imkanlarımız var ama bunu istemiyoruz. Ticaret savaşına girmek istemiyoruz” dedi.
AB içinde Almanya’dan otomotiv, İtalya’dan şarap ve İrlanda’dan ilaç üreticileri gibi sektörler bu belirsizlikten büyük zarar görüyor. AB yetkilileri, Trump’la bir ‘çerçeve anlaşma’ imzalamayı umut ederken, artık gözler olası bir misilleme dalgasına çevrilmiş durumda.
Meksika beklemede
Meksika ise henüz misilleme tehdidinde bulunmadı. Ancak yetkililer, ABD ürünlerine vergi uygulamak için hazırlık yaptıklarını daha önce açıklamıştı. Trump’ın fentanil gerekçesiyle uyguladığı tarifelere sessiz kalan Meksika, bu kez daha sert adımlar atabilir.
Ekonomistler ise, Trump’ın her ülkeye ayrı mektuplarla aynı tehditleri savurmasının küresel ticaret sistemine zarar verdiğini belirtiyor. Brüksel merkezli Bruegel düşünce kuruluşundan Jacob Funk Kirkegaard, “Bu noktadan sonra AB’nin geri adım atması zor. En iyi senaryo, ABD’ye karşı küresel çapta koordineli bir misilleme olur” dedi.
ABD’nin Trump dönemindeki ticaret politikaları, başta Çin olmak üzere birçok ülkeyle gerginlik yaratmıştı. Şimdi ise en yakın ortakları olan AB, Meksika ve Kanada ile yeni bir ticaret savaşının eşiğinde.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***