ABD’nin dünyadaki en büyük kalkınma yardım kurumu olan USAID (ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı), Başkan Donald Trump’ın “israf” gerekçesiyle başlattığı tasfiye sürecinin ardından resmen kapatıldı.
Trump yönetimi, ikinci döneminin başlarında kurumun yüzde 80’ini aşan programlarını iptal etti. Kalan projeler ise bu hafta Dışişleri Bakanlığı’na devredildi. Böylece 1961’de kurulan USAID’in 60 yılı aşkın görevi sona erdi.
USAID’in kapatılması, eski başkanlar Barack Obama ve George W. Bush tarafından sert şekilde eleştirildi. Obama, yapılan yardımları “dünyadaki en önemli işler” olarak nitelendirdi. Bush ise AIDS ve HIV’le mücadele için kendi döneminde başlattığı ve 25 milyon hayat kurtardığı belirtilen programların sonlandırılmasını eleştirdi: “25 milyon insanın hayatta kalması bizim ulusal çıkarımızadır.” dedi.
Milyonlarca ölüm riski
Trump’ın yardım kesintileri, yalnızca ABD içinde değil, küresel ölçekte insani krizlere yol açtı. Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bu kesintiler nedeniyle 2030’a kadar 14 milyondan fazla kişi hayatını kaybedebilir. Bu ölümlerin üçte birinin çocuklar olacağı tahmin ediliyor.
Araştırmacılar bu rakamları “şaşırtıcı” olarak tanımlarken, Trump yönetimi iddiaları reddetti. Dışişleri Bakanlığı bir yetkilisi, çalışmanın “hatalı varsayımlara” dayandığını ve ABD’nin yardımları artık “daha verimli” yöneteceğini savundu.
Ancak kesintilere gelen tepkiler dünya genelindeki yardım kuruluşlarından da yükseldi. ABD’nin kararı sonrası İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler de kendi yardım bütçelerinde kesintiye gitti. Birleşmiş Milletler, geçen ay yaptığı açıklamada uluslararası insani yardım sisteminin tarihindeki en büyük fon daralmasını yaşadığını bildirdi.
Musk devredeydi, Rubio devraldı
USAID, yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam ediyordu. Bu çalışanların üçte ikisi yurt dışında görev yapıyordu. Kurum, başta sağlık olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteriyordu. Ukrayna’daki yaralı askerlere protez sağlamak, mayın temizleme çalışmaları ve Afrika’da Ebola ile mücadele gibi programlar iptal edilenler arasında yer aldı.
Trump, federal personel sayısını azaltmak amacıyla eski danışmanı ve milyarder Elon Musk’ı görevlendirmişti. USAID’in kalan 1000 kadar programı ise artık Dışişleri Bakanı Marco Rubio yönetiminde yürütülecek.
Rubio, yaptığı açıklamada bu değişimi, “Devlet destekli verimsizlik dönemi sona erdi. Artık Amerika’nın dış yardım misyonu ulusal çıkarlarımızı önceliklendirecek.” sözleriyle savundu.
Trump da daha önce yaptığı açıklamalarda, dış yardımların “Önce Amerika” politikası doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söylemişti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***