ANKARA – Telegram botları üzerinden 81 ilde kurulan uyuşturucu ağı; mıknatıslı teslimatlar, şifreli kataloglar ve kripto para ödemeleriyle yasa dışı ticareti gizliyor.
Teknolojinin sunduğu imkanlar, uyuşturucu ticaretini fiziksel dünyadan dijital platformlara taşıyarak daha gizli, sistematik ve erişilebilir bir hale getirdi. Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları, uçtan uca şifreleme, anonimlik ve otomatik bot sistemleriyle, yasa dışı uyuşturucu ticaretinin merkezi konumuna geldi.
Telegram’daki uyuşturucu ticareti, sofistike bir sistem üzerinden yürütülüyor. Ticaretin yürütüldüğü Telegram’da, kullanıcılar, MA’nın ulaştığı özel botlar aracılığıyla sipariş veriyor ve ürünler fiziksel kuryeler yerine, “drop” adı verilen gizli noktalara bırakılıyor. Bu noktalar genellikle alıcıya yakın bir bölgede, metal yüzeylere mıknatısla tutturulmuş paketler şeklinde düzenleniyor. Siparişin konumu ve bir görseli, Telegram botu üzerinden alıcıya iletiliyor. Alıcı, ürünü aldıktan sonra bot üzerinden “sipariş aldım” butonuna basarak teslimatı onaylıyor. Sistem, fiziksel teması sıfıra indirerek hem satıcı hem de alıcı için “yakalanma riskini azaltmayı” hedefliyor.
‘TESLİM ALMAZSANIZ ZARARINIZADIR’
Online tacirler, teslim alınmayan paketleri video kaydı ve tutanakla açıyor ve kullanıcıları, “Korkup teslim almazsanız zararınızadır, sonraki siparişleriniz takibe alınacaktır” diyerek tehdit ediyor.
ÖDEMELER VE PARAVAN ŞİRKETLER
Ödemeler, izlenmeyi zorlaştıran Bitcoin gibi kripto paralar veya IBAN transferleri ile yapılıyor. Kullanıcılara, ödeme yapmadıkları takdirde siparişlerinin işleme alınmayacağı açıkça belirtiliyor. Ürünler kargo ile gönderildiğinde, paravan şirketler kullanılarak yasal takipten kaçınılıyor. Paketler ise vakum torbaları ve gres yağı ile kokusuz hale getirilerek gizleniyor. Teslim alınmayan ürünler, video kaydıyla açılarak satıcılar tarafından belge altına alınıyor. Bu yöntemler, yasa dışı ticaretin izini sürmeyi zorlaştırıyor. Ancak, Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bu tür faaliyetleri tespit etmek için gelişmiş izleme teknolojileri kullansa da Newsweek’in raporuna göre, kripto para ödemeleri, uluslararası “kolluk” kuvvetleri için ciddi bir zorluk oluşturuyor. Kullanıcılar ilk aşamada minimum sipariş tutarını kargolu alımlar için 100 dolar, kuryeli teslimatlar için 170 dolar olarak belirtiyor. Teslimat seçenekleri, alıcıların gizliliğine göre özelleştirilmiş ücretlerle sunuluyor: İstanbul hızlı kurye için sabit 25 dolar, gizlilik isteyenler için ekstra gizli kargo 35 dolar olarak belirleniyor.
Ankara’daki “Ankara Special” kategorisi, Emek ve Keçiören arasındaki mesafeye ve hava koşullarına göre TRX-TRC20 üzerinden fiyatlandırılıyor. 140 dolar üzeri siparişlerde ise kargonun ücretsiz olduğu belirtiliyor.
ŞİFRELİ İLETİŞİM: SESSİON
Uyuşturucu siparişi aşamasında gerçekleştirilen canlı iletişim ve koordinat bilgileri için ise uçtan uca şifreleme sunan “Session” adlı anonim bir “chat” uygulamasına yönlendiriliyor. Her kullanıcıya, Telegram botu aracılığıyla özel bir “session ID” veriliyor. Bu ID ile operatörlerle iletişim kuruluyor, sipariş teyitleri ve özel istekler bu kanal üzerinden yürütülüyor. Session’ın anonim yapısı, yasal takipten kaçmayı kolaylaştırıyor.
ŞİFRELİ KATALOG: ÖZEL YEMEK TARİFLERİ
Telegram üzerinden başka bir kanala yönlendirme yapılarak, “Özel Yemek Tarifleri” adıyla paylaşılan şifreli bir PDF dosyası, uyuşturucu kataloğu olarak kullanılıyor. Belgeyi açmak için kullanıcıdan bulunduğu yılın sayısal halini (2025) girmesi isteniyor, böylece dosyaya istenmeyen erişim engellenmeye çalışılıyor. Katalogda, “çimen” (esrar), “kristal” (metamfetamin), “hap” (sentetik uyuşturucular) gibi maddeler listeleniyor.
BONUS SİSTEMİ
Sipariş sonrası kullanıcılar, “siparişi aldım” butonuna basarak teslimatı onaylıyor ve deneyimlerini değerlendirmeleri isteniyor. Adeta bir e-ticaret platformu gibi çalışan bu botlar, kullanıcılara her üç uyuşturucu satışı sonrası bir “bonus ürün” gönderiyor. TÜİK ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) verilerine göre, 2015-2020 arasında uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giyenlerin sayısı yüzde 40 arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde metamfetamin kullanımı su analizleriyle tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2024 raporuna göre, uyuşturucu operasyonlarında ele geçirilen madde miktarı bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) raporları, küresel uyuşturucu ticaretinin yüzde 30’unun dijital platformlar üzerinden gerçekleştiğini tahmin ediyor. 2024’te Ankara’da 116 bin üyeli “Metin Amca Online” Telegram grubu çökertildi; yöneticiler Barış T. ve Berkcan Ç. tutuklandı. Kıbrıs ve Girne’de yapılan bir operasyonda ise Telegram üzerinden bağlantı kurularak gömülü uyuşturucular ele geçirildi.
TELEGRAM CEOSU GÖZALTINA ALINMIŞTI
Telegram’ın yasa dışı faaliyetlerdeki rolü, uluslararası alanda da tartışma konusu. 2024’te Telegram CEO’su Pavel Durov, Fransa’da uyuşturucu ticareti, çocuk istismarı ve dolandırıcılık gibi suçlara platformun olanak sağladığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı.
MA / Fırat Can Arslan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***