Aile hekimlerinin, 6 ay hasta gelmemesi durumunda maaşlarında kesinti yapılmasını düzenleyen ‘eziyet yönetmeliği’ olarak adlandırdığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde süre uzatıldı. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle 6 aylık süre 1 yıla çıkarıldı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Gökhan Erdoğan, söz konusu maddede belirsizlikler olduğunu, istisnai durumların Sağlık Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakıldığını ve yaş gruplarına göre sürenin 3 veya 6 aya kadar daraltabileceğine dikkati çekti. Maaş kesintisinin yine yapılacağını belirterek duruma tepki gösteren Erdoğan, düzenlemede hemşirelere yapılan teşviklerdeki artışın da yeterli olmadığını dile getirdi. Erdoğan, “Tamamen art niyetli bir yaklaşım var” diyerek sitem etti.
“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde 30 Ekim 2024 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliğinde 6 ay hasta gelmemesi durumunda hekimlerin maaşlarında kesinti yapılacağı maddesi 10 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni değişikliklere göre; “6 değil 12 ay gelmeyen hastanın ücreti kesilecek” şeklinde değiştirildi. Aile sağlığında çalışan hemşirelere yapılan teşvik ödemelerinin ödeme oranları da artırıldı.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında Serbest Görüş’e konuşan AHEF Genel Sekreteri Gökhan Erdoğan, şöyle konuştu:
“6 aydan 12 aya çıkarılmıştır maddesinin ucu açık”
“6 aydan 12 aya çıkarılmıştır ibaresi var. Ama orada istisnai tuttukları bölümler var. ‘Bakanlıkça belli kişilerin özel durumuna göre değiştirilir’ ifadesi kullanılmış. Ucu açık bir madde. Daha sık hizmet alması gereken kişiler için denmiş. Çocuk yaş grubunun bir yıl diye bir şey yok. Onlara belki de ‘6 ayda bir gelsin’ diyecek. Ayrıca belki ‘15-49 yaş kadın grubu 3 ayda bir gelsin’ diyecek. Orada yine bir belirsizlik var. Yine bir kesinti söz konusu sadece süresi uzatılmış durumda anladığımız gibi. Sadece süresi kısmî olarak uzatılmış diyebiliriz”
“Teşviklerde artışa gidilmiş ama yeterli bir adım burada da yok”
Hemşirelerin teşvik ödeme oranlarının artırıldığı madde hakkında konuşan Erdoğan şöyle dedi:
“Aile sağlığı çalışanı hemşirelerin maaşları çok düştü. Ve bu kişiler istifa etmeyi düşünüyorlardı.
Hemşire ilçe sağlık müdürlüğünde mi çalışsın, hastanede mi çalışsın, aile sağlığı merkezinde mi çalışsın diye 3 farklı görev var. Şu an diğerlerinin altına düşmüştü aile sağlığı çalışanların maaşı. Kişiler de diyor ki ‘Ben aile sağlığı çalışan olmak yerine istifa edip ilçe sağlık müdürlüğünde hemşire olarak çalışsam daha fazla maaş alacağım.’ Onlar çıkmasın diye, ilçe sağlıklara geçmesin diye teşviklerde artışa gidilmiş ama yeterli bir adım burada da yok.
Burada toplasan maksimum nette oynayacak 2000 TL’lik bir artış. Destek verilmeye çalışılmış ancak hiçbir etkisi olmayacak bir teşvik yapılmış.”
“Bu kişi hem mesaisini yapıyor hem üzerine 16 saatten 6 nöbet tutuyor”
Nöbetli çalışan aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerinin 5 gün ve 96 saat koşulunu doldurmaları gerektiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:
“Daha önceki entegre nöbetleri 96 saat veya 5 nöbet şeklindeydi. Bu maddede de değişikliğe gitmişler. Entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışan bu kişiler mesaileri dolsun diye 8’er saat nöbet tutup mesaisini maaşından kesintiyi engelleyecek şekilde doldurabiliyordu. 96 saat tutturmak için 6 tane 16 tutacak bu kişi. Bu kişi hem mesaisini yapıyor hem üzerine 16 saatten 6 nöbet tutuyor.”
“Çok bir iyileştirme yapılmamış bizim; art niyetli bir yaklaşım var”
Yönetmelikteki değişiklikleri değerlendiren Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı:
“Çok bir iyileştirme yapılmamış bizim gördüğümüz. Çok itiraz ettiğimiz nokta zaten burada vatandaşa sorumluluk verilip vatandaşın muayene gelip gelmesinden bizim sorumlu tutulmamızdı. Bu sorun hâlâ giderilememiş.
Hemşire teşviğinde bir artış öngörülmüş ama yetersiz. Muayene başvurusu hedef muayene sayıları buraya göre artmış, yine teşvik almak zorlaşmış. Tamamen art niyetli bir yaklaşım var.”