ANKARA – Öğretmenler Sendikası’nın 6’ncı günde devam eden yürüyüşünün bir koluna yapılan müdahalede 23 kişi gözaltına alındı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) üyesi öğretmenlerin 25 Haziran’da İstanbul’un Kadıköy’den Meclis’e başlattıkları yürüyüş 6’ncı gününde sürüyor. Ankara’da Meclis önüne yürümek üzere Öğretmen Sendikası Genel Merkezi önünde bir araya gelen öğretmenler, burada polislerce ablukaya alındı.
Sendikanın önüne geçmek üzere yürüyüşe başka bir koldan devam ve Kurtuluş Parkı yakınlarına ulaşan gruba müdahale eden polis, 23 öğretmeni gözaltına aldı.
‘KOMİSYON UZADIKÇA NÖBETİMİZ UZADI’
Sendika önünde bulunan öğretmenler ise arkadaşlarının serbest bırakılması ve kendilerine yönelik ablukanın kaldırılması istemiyle oturma eylemi başlattı. Eylemde açıklama yapan Öğretmen Sendikası Mali Sekreteri Umut Erkut, 2024′ başlattıkları Eğitim Nöbeti’ne işaret ederek, “Sadece 3 veya 4 gün süreceğini düşündüğümüz o nöbet Öğretmenlik Meslek Kanunu Yasa Tasarısı görüşmelerinin sonuç bulması halinde son bulacaktı. Bize bazı kritik noktalardan söylenen şey şuydu; Taban maaş hakkımızın da kanuna gireceğiydi. Biz günlerce orada beklemeye başladık, fakat komisyon toplanmadı, toplandı sonra ertelendi ve ertelendikçe bizim nöbetimiz uzadı. Çünkü 4 yıldır mücadelesini verdiğimiz bir şeyi kazanmadan asla bu alanlardan ayrılmayacağımızı bütün kitlemize söyledik” diye konuştu.
‘KRİZİN BEDELİNİ BİZ ÖDÜYORUZ’
Ardından söz alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ise, gözaltına alınan öğretmenlerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, “Biliyorsunuz ki uzun zamandan beridir ülkemizde çoklu krizler yaşıyoruz ve bu krizler bizlere kapitalizmin krizleri olarak anlatılmaya çalışılıyor. Ancak her ne hikmetse kapitalizmin yöneticileri bu süreçlerde en büyük karları elde ediyorlar. En büyük karları en büyük sermayedarlar elde ediyor, ama sürekli yüksek maaştan düşük maaşa doğru krizden etkilenme süreçleri yalanıyor. Bundan en büyük etkilenenleri de her zaman emeği ile geçinen bizler oluyor. İster kamuda çalışalım, ister özel sektörde biz maaşı ile geçinmeye çalışanlar bu krizlerin bedelini ödüyoruz. Toplu sözleşmelerin yapıldığı bu süreçte 7 toplu sözleşme yapıldı ve 7’sinde de kaybeden biz olduk. Kaybedenler olduğumuz için de sürecin sonunda bizler Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine mahkum edildik. Bugün ülkemizde hem kamuda çalışan işçiler hem de özel sektörde çalışan işçiler eğer sokaklarda haklarımızı talep ediyorsak bunun bir sebebi var. Ülkenin geldiği nokta ortadayken ne yapmamızı bekliyorlar” şeklinde konuştu.
Öğretmenlerin sendika önünde başlattıkları oturma eylemi sürüyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***