CHP’nin İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, son dönemde partinin mali dengesini koruyabilmek adına yürüttüğü sıkı tasarruf politikalarını anlattı. Karabat’ın anlattığına göre, art arda düzenlenen mitinglerin masraflarını karşılayabilmek için sahne kurulumundan otel masraflarına, hatta parti ofisi kiralarına kadar her kalemde kesintiye gidildi.
Sözcü’den Saygı Öztürk, Karabat’ın tasarruf önlemlerine dair anlattıklarını şöyle aktardı:
“Karabat’ın önceliği ‘tasarruf önlemleri’ oluyor. Üye aidatlarına da büyük ihtiyaç duyuluyor. Her üye ayda 10 lira ödemiş olsa, yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilecek. Bu para ile mitingler rahatlıkla düzenlenebilecek. Personel, araç giderleri açısından önemli tasarruf sağlanıyor. Eğer tasarruf önlemleri uygulanmamış olsaydı. Hazineden gelen parayla, bu kadar miting yapılamaz, para çoktan sıfırlanmış olurdu.
Bir sahnenin kurulumu yaklaşık beş milyon lira. Sahne kurulumu işinden tamamen vazgeçildi. Onun yerine Genel Başkan Özgür Özel, otobüsün üstünde halka hitap ediyor. Coşuyor, coşturuyor. Otobüsün ses düzenini daha da geliştirdiklerinde Özel her yere sesini daha rahat duyurabilecek. Açıkçası, zorunlu olmadıkça sahne kurulmayacak, her mitingden sadece sahne kurulumu için en az beş milyon lira tasarruf sağlanacak.
Parti için ne alınıyorsa, ne yaptırılacaksa sıkı bir pazarlık yürütülüyor. Birden çok yerden teklif alınıyor. Özgür Karabat, ‘Buna mecburuz’ diyor.
Özel, mitinglerini sürdürürken İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ile İzmir Milletvekili Salih Uzun daha çok İç Anadolu ve Karadeniz illerinde otobüslü mitingler düzenleyecek.
Küçük kapsamlı bir mitingin maliyeti bir milyon 500 bin liranın üzerinde oluyor. Merkezi zayıf olan illere, ilçelerden taşıma gerekiyor. Bunlar için de harcamalar yapılıyor.
Genel Başkana, genel başkan yardımcıları eşlik ediyor. İşte bu alanda da kısıtlamaya gidildi. Miting yapılacak il ya da ilçeye sadece genel başkanla gitmesi gereken görevliler gönderiliyor. Yemek, otel, araç giderleri büyük ölçüde kısıtlanmış oldu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi için başta görkemli bir bina kiralanması gündemdeydi. Ancak, gelir durumu dikkate alındığında farklı bir uygulamaya gidildi. Çevre Sokakta bulunan Parti Okulu’nun bir bölümü Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisine dönüştürüldü ve böylece partinin kasasından ayrı bir ödeme yapılmamış oldu. Dahası, tasarruf önlemleri uygulanırken, parti örgütlerine gönderilen para da üç kat artırıldı. Karabat, bunun hep tasarruf önlemleriyle sağlandığını belirtti. Ama adı da ‘Cimri Genel Başkan Yardımcısı’na çıktı.”
Yazının tamamı için tıklayın.