ANKARA – Meclis’te kurulması planlanan komisyonun Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un inisiyatifiyle kurulması kararlaştırıldı. Komisyonun en az 44 üyeden oluşacağı öğrenildi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile siyasi parti temsilcileri, Kürt sorunun çözümü bağlamında devam eden “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında kurulması beklenen komisyona ilişkin bugün bir araya geldi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantıya Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin belirlediği Grup Başkanvekilleri katıldı.
İYİ PARTİ YER ALMAYACAK
Edinilen bilgilere göre görüşme, Kurtulmuş’un daha önce partilerin sunduğu ve üzerinde ortaklaşan önerileri temsilcilere sundu. Parti temsilcileri, bu aşamada yeni önerilerini de sundu. İYİ Parti, görüşmenin bu aşamasında komisyona üye vermeyeceklerini kesin olarak iletti. Kurulması beklenen komisyonda İYİ Parti yer almayacak.
MECLİS BAŞKANI İNİSİYATİFİYLE KURULACAK
Görüşmede komisyona ilişkin pek çok konu daha gündeme geldi. Görüşmede tartışılan başlıklar arasında komisyonun hangi yöntem ile kurulacağı da yer aldı. DEM Parti, CHP ve Yeni Yol Partisi, daha önce sundukları taslakta komisyonun yasa ile kurulmasını önermişti. Bugün yapılan toplantıda bu görüş tekrardan tartışıldı. Toplantıda, komisyonun yasa ile kurulması yerine direk Meclis Başkanı inisiyatifi ile kurulması kararlaştırıldı. Komisyon, Kurtulmuş’un inisiyatifi ile kurulacağı kesinleşti.
BARIŞ VE DEMOKRASİ VURGUSU
Görüşmede tartışılan bir diğer başlık ise komisyonun isminin ne olacağı oldu. DEM Parti, komisyonun isminde muhakkak “Barış” ve “Demokrasi” kavramlarının geçmesi, bu yönde bir formül bulunması yönünde öneri sundu. Muhalefet partileri de DEM Parti önerisine destek verdi ve muhakkak “Demokrasi” kavramının yer alması istedi. Edinilen bilgilere göre AKP dahil diğer siyasi parti temsilcileri ve Meclis Başkanı, bu öneriye negatif yaklaşmadı.
44 ÜYEDEN OLUŞACAK
Toplantıda tartışılan bir diğer gündem başlığı ise kurulacak komisyonun kaç üyeden oluşacağı oldu. Edinilen bilgilere göre Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilerin de temsilcilerine yer verilecek. Grubu bulunmayan ve Meclis bünyesinde yer alan 6 siyasi parti var. Her partiden bir temsilciye yer verilmesi bekleniyor. Bununla birlikte komisyonun en az 44 üyeden oluşması bekleniyor.
İLK TOPLANTIDA BELİRLENECEK
Görüşmede komisyonun ilke ve esaslarının ne olacağına dair de tartışma oldu. Toplantıda komisyonun kurulması ile birlikte ilk toplantıda bu ilke ve esasların belirlenmesi konusunda mutabık kalındı. Görüşmede komisyonun hangi konuları ne şekilde ele alacağı da tartışıldı. Edinilen bilgilere göre her partiden bir Grup Başkanvekili belirlenecek ve bir koordinasyon kurulacak. Kurulacak bu koordinasyon, hangi konuların gündeme geleceğini ortaklaşa belirleyecek.
YAZILI HALİ HAFTAYA İLETİLECEK
Görüşmede tartışılan bu öneri ve kararların yazılı hale getirilmesi de kararlaştırıldı. Kurtulmuş, önümüzdeki hafta yazılı halini hazırlayıp tekrardan siyasi partilere iletecek.
Kurtulmuş, bu adımdan sonra ise komisyona dair hazırlığını paylaşacak.
MA / Mehmet Aslan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***