Eskişehir/Seyitgazi
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin Fethiye ve Büyükyayla köyleri civarında başlayan, dün beşi orman işçisi, beşi gönüllü on kişinin hayatını kaybettiği orman yangını üçüncü gününde Afyonkarahisar sınırındaki bölgede devam ediyor.
Bölgenin engebeli yapısı ile şiddetli rüzgar yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Havadan müdahalenin artarak devam ettiği bölgede, kara ekiplerinin müdahalesi ise çoğu noktada yangın yollarının olmaması sebebiyle yetersiz kalıyor.
Serbest Görüş’e konuşan çevre köylüler, bölgedeki orman çalışmalarının yıllar içerisinde giderek azaldığını, köylülerin ormana küstürüldüğünü ve bu durumun da müdahaleyi geciktirdiğini savunuyor. Ormancılar da personel sayısındaki yetersizlik ve eğitim imkanlarının eksikliğinin arkadaşlarının hayatını kaybetmesinde rol oynadığına inanıyor.
Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe’nin Serbest Görüş’e yaptığı açıklamaya göre engebeli, sık ağaçlı ve kayalık arazi yangına müdahaleyi güçleştirirken, iş makinaları sarp kayaların ve sık orman örtüsünün bulunduğu alanda müdahaleleri kolaylaştırmak için yol açmaya çalışıyor.
Karadan müdahalenin zorluğu nedeniyle bölgedeki hava desteğinin artırılması gerektiğini kaydeden Tepe, dört takviye uçağın bugün öğle saatlerinde bölgeye ulaştığını ancak sahadaki zor koşullar nedeniyle karadan müdahalenin zor olması sebebiyle daha fazla havadan müdahaleye ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Rüzgarın hızlı bir şekilde yön değiştirmesi sebebiyle yangının etkilediği alanın arttığını kaydeden Başkan Tepe, yangının çıkış sebebinin henüz belirlenemediğini ancak olay yeri inceleme ekiplerinin Çarşamba günü çalışmalara başladığını belirtti.
Yangının daha önce İzmir’de olduğu gibi elektrik iletim hatlarından çıkmış olabileceği iddiasına dair de konuşan Seyitgazi Belediye Başkanı, yangının çıkış sebebi henüz bilinmese de bu iddiaların gerçekçi olmadığını, çünkü bölgede yüksek gerilim hattı bulunmadığını söyledi.
“Burası hayvancılığın pek yapılmadığı, çok fazla trafik hareketinin olmadığı bir bölge” diyen Tepe, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Ancak orman varlığı açısından çok yoğun ve sık orman olan bir yer. Hem o yüzden hem engebeli olmasından dolayı hem de rüzgarın ve sıcaklığın etkisiyle iş makinelerinin ulaşımında sıkıntı yaşandığı için yangın büyüdü.”
Müdahale eden 9 helikopterden 3’ü arızalanmış
Bölgedeki AFAD sorumluları yangına müdahale eden görevli ve araç sayısıyla ilgili “bilmedikleri” gerekçesiyle Serbest Görüş’e bilgi vermezken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün’ün bölgeye yaptığı ziyaret sırasında yapılan bilgilendirmede yangına 474 personel, 6 helikopter, 4 uçak ve 82 arazözle müdahale edildiği öğrenildi.
Bölgedeki AFAD yetkilileri ilk başta görev yapan helikopter sayısının 9 olduğunu, üç tanesinin arıza yaşaması sebebiyle sayının 6’ya düştüğünü söyledi.
Hayatını kaybeden işçi dozere yol açmak için dönmüş
Yangında hayatını kaybeden Tolunay Kocaman’la birlikte aynı araçta görev yapan ve yangından son dakikada kurtulan bir orman işçisi de ismini vermeden yaşananları anlattı. Dün öğle saatlerinde yangının ve rüzgarın gücünü kaybetmesi sebebiyle soğutma çalışmalarına başladıklarını belirten işçi, ancak kısa süre içinde rüzgarın şiddetlenmesiyle alevlerin arasında kaldıklarını söyledi.
Kurtulduğu noktaya kadar Kocaman’la birlikte geldiklerini ifade eden işçi, arazözden inip yaya olarak kaçarken Kocaman’ın karşıdan gelen dozere yol vermek için araca geri döndüğünü ve bu sırada alevlerin daha da şiddetlendiğini anlattı. Kocaman’la birlikte dozer şoförü Eyüp Dereli de yangında hayatını kaybetti.
Serbest Görüş’ün Kocaman’ın köyü Kümbet’te konuştuğu akrabaları, bir hafta önce evlenen genç işçinin balayından yangınlar sebebiyle geri çağrıldığını ve bunun üzerine döndüğünü söyledi.
CHP’li Adem: Bakan’ın o koltukta bir dakika daha oturmaması lazım
Seyitgazi’nin Fethiye Mahallesi yakınlarında kurulan kontrol merkezi gün içinde çok sayıda siyasetçi tarafından da ziyaret edildi. AKP’li siyasetçiler herhangi bir açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ise Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı istifaya davet etti.
Yaşananların “ihmalkârlığın, iş bilmezliğin ve koordinasyon eksikliğinin sonucu” olduğunu söyleyen Adem, hayatını kaybeden Kocaman da dahil olmak üzere çok sayıda orman işçisinin yangın sezonunun başında görevlerine başladığını ve yeterli tecrübe ile eğitime sahip olmadıklarını savundu.
Deneyimli işçiler emekli oldu, yerleri doldurulamadı
Serbest Görüş’ün bölgede konuştuğu orman işçileri de ekiplerinin içinde son 1-2 ayda göreve başlayan birçok meslektaşlarının olduğunu aktardı. İşçilerin verdiği bilgiye göre, emeklilik haklarında yaşayacakları kayıp nedeniyle yaş sınırını dolduran çok sayıda orman işçisi geçen senenin sonunda emekliliklerini talep etti. Bu durum da kurumdaki tecrübeli işçilerin sayısının azalmasına sebep oldu, açık kalan kadrolar ise yangın sezonunun başında işe alındı.
AKUT sahadan çekildi
Yangın söndürme faaliyetlerine çeşitli illerden Orman Genel Müdürlüğü ekipleri ve AFAD’ın yanı sıra Eskişehir, Afyon, Konya, Manisa, Muğla, Denizli, Isparta, Üsküdar ve Maltepe belediyeleri de destek veriyor. Serbest Görüş’ün edindiği bilgilere göre beş arkadaşlarını kaybeden AKUT ekipleri ise dün akşam sahadan çekildi. Eskişehir’deki AKUT ekiplerinin Bilecik’teki yangına desteğe gitmeleri sebebiyle Seyitgazi’deki yangına Afyon ve Ankara’dan gönüllülerin görev aldığı belirtildi.
Yangının çıktığı bölgedeki Fethiye Mahallesi Muhtarı Nevzat Ceylan köyün üst kısmındaki ormanlık alanda devam eden yangının şu ana kadar tarımsal araziler için herhangi bir risk oluşturmadığını ancak rüzgarın sürekli yön değiştirmesi sebebiyle yangın alanına birkaç kilometre mesafede bulunan köydeki vatandaşların ve çevre köylerdekilerin de endişe yaşadığını söyledi.
Eskişehir’deki yangınla mücadele ederken hayatını kaybeden 10 kişi: İsimleri, hayat hikâyeleri ve o an yaşananlar…