Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Gürcistan’da hükümet karşıtı seslere yönelik baskılar artıyor. Önde gelen muhalif siyasetçilerden ve eski Adalet Bakanı Nika Gvaramia, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar, son haftalarda muhalefet üyeleri, gazeteciler ve aktivistlere yönelik gözaltıların son parçası oldu.
Mahkeme, Gvaramia’yı parlamento soruşturmasına katılmayı reddettiği gerekçesiyle suçlu buldu. Gürcistan’ın önemli muhalefet partilerinden biri olan Ahali’nin eş başkanı Gvaramia, 2 yıl boyunca kamu görevi yapmaktan da men edildi.
Gvaramia’nın avukatı kararın hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, “Bu karar hükümetin ülkedeki tüm muhalif sesleri susturma girişiminin parçası” dedi.
Muhalifler hedefte
Gvaramia’nın yargılandığı parlamento komisyonu, eski devlet başkanı Mikheil Saakaşvili dönemindeki yolsuzluk ve suistimal iddialarını araştırmakla görevli. Ancak muhalefet, bu komisyonun siyasi baskı aracı haline geldiğini savunuyor.
Uluslararası Af Örgütü geçen hafta yayımladığı açıklamada, “tartışmalı komisyonun eski yetkilileri cezalandırmak ve muhalefeti bastırmak için araçsallaştırıldığını” belirtti.
Gürcistan, geçen Ekim ayında yapılan tartışmalı seçimlerin ardından, muhalefete yönelik aylarca süren baskıların bir parçası olarak, 4 önemli muhalefet liderini hapse attı.
Gürcistan’ın Batı yanlısı muhalefetinin neredeyse tüm liderleri, iktidardaki Gürcistan’ın Rüyası partisine ve geçen yıl Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu durdurma kararına karşı protestolar devam ederken, şu anda hapiste bulunuyor.
Gürcistan Moskova’ya yöneliyor
Gürcistan, geçen ekim ayında yapılan tartışmalı parlamento seçimlerinden bu yana siyasi kriz içinde. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, seçimlerin galibi olduğunu açıklamış, ancak sonuçlar muhalefet ve sivil toplum tarafından reddedilmişti. Ülkede geniş çaplı protestolar düzenlenmişti.
Muhalifler, iktidarın otoriterliğe yöneldiğini ve Gürcistan’ı Avrupa yerine Moskova’ya yakınlaştırmaya çalıştığını savunuyor. Hükümet ise bu suçlamaları reddediyor.
Geçtiğimiz yıl seçimler öncesinde Gürcü Hayali Partisi, ülkedeki tüm büyük muhalefet partilerini yasaklamayı planladığını açıklamıştı. Bu planlar hayata geçmese de uygulamaların giderek baskıcı bir hal aldığı yorumları yapılıyor.
AB üyeliği tehlikede
Gürcistan anayasasında yer alan ve halkın büyük çoğunluğunun desteklediği Avrupa Birliği üyeliği hedefi, son gelişmelerle ciddi şekilde sarsılmış durumda. Brüksel, Gürcistan’daki demokratik gerilemenin, üyelik süreciyle bağdaşmadığını açıkça ifade etti.
Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yaklaşık yüzde 80’i AB üyeliğini destekliyor. Ancak Gürcü hükümetinin bu yönde adım atmaması ve muhalefete yönelik baskılar, hem Batılı müttefiklerde hem de içeride tepki yaratıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkeleri, Gürcü Hayali Partisi’nin bazı yetkililerine yaptırım uygulamaya başladı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***