Serbest Görüş Haber Merkezi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, “Basında Sansürün İlk Kez Kaldırılışının 117. Yılı”nı kutladı. “24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” nedeniyle yapılan açıklamada, “gazeteciliğin çok zor bir dönemden geçtiğine” dikkat çekildi. Açıklamada, “Gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye istiyoruz ” denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“24 Temmuzlar, Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyet’le (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeler. Gazeteciler için önemi yadsınamayacak ölçüde büyüktür. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeri sokmamışlardır. Ve ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanmıştır.
24 Temmuzlar, meslek örgütlerince 1971’e kadar Basın Bayramı olarak kutlanmıştır. Ancak 1971 darbesinden sonra TGC yönetimi, gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuzları ‘bayram’ olmaktan çıkarmış; Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kabul ve ilan etmiştir. 1989 yılında ise her yıl basın özgürlüğü için uğraş veren gazeteci ve kurumları ödüllendiren Basın Özgürlüğü Ödülleri’ni kurmuştur.“
“Tutuklu gazetecilerin bir an önce özgürlüğüne kavuşmalarını bekliyoruz”
Açıklamasına, “24 Temmuz’u bu yıl da basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerle karşılıyoruz ” diyerek devam eden TGC, Türkiye’de gazeteciliğin tutukluluk nedeni olmaktan çıkmasını, gazetecilere yönelik “haksız” gözaltı ve adli kontrol uygulamalarından vazgeçilmesini istediklerini ve cezaevlerinde tutuklu gazetecilerin bir an önce özgürlüğüne kavuşmalarını beklediklerini dile getirdi.
Gelişmiş, çağdaş ülkelerin arasında yer almanın ancak temel hak ve özgürlüklere sahip, birbiriyle barışık bir toplumla gerçekleşeceğini düşündüklerini belirten TGC, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:
“Bu zor koşullarda fedakârca çalışmayı sürdüren meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz. Çalışabilen, işsiz, yargılanan ve cezaevlerindeki tüm meslektaşlarımızın Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nü kutluyoruz.
Gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye istiyoruz.”