Fransa’da arılara zarar verdiği bilinen bir tarım ilacının yeniden kullanımına izin veren yasaya karşı başlatılan imza kampanyası büyük destek gördü. 10 Temmuz’da internet üzerinden imzaya açılan dilekçeye Pazar günü itibarıyla 1 milyondan fazla kişi imza attı.
Tepkilerin odağındaki yasa, 2018’den bu yana Fransa’da yasaklı olan ancak Avrupa Birliği genelinde hala yasal olan “acetamiprid” adlı böcek ilacının yeniden kullanılmasına izin veriyor. “Duplomb Yasası” olarak bilinen düzenleme, 8 Temmuz’da parlamentodan geçmiş olsa da henüz yürürlüğe girmedi. Yasanın adını aldığı sağcı milletvekili, düzenlemenin çiftçilere destek amacı taşıdığını savunuyor.
Ancak çevreciler, bilim insanları ve çok sayıda yurttaş, bu adımın arı nüfusuna büyük zarar vereceği ve biyolojik çeşitliliği tehdit edeceği görüşünde. Yasa karşıtı dilekçeyi başlatan 23 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Eleonore Pattery, gelişmeyi “bilimsel, etik, çevresel ve halk sağlığı açısından bir sapma” olarak niteledi.
İlk 24 saatte 500 bin kişi imzaladı
Pattery’nin başlattığı kampanya, ünlü oyuncuların, çevre aktivistlerinin ve sol görüşlü siyasetçilerin desteğiyle hızla yayıldı. Hafta sonu sadece 24 saat içinde 500 binden fazla kişi imzaya katıldı. Pattery, yasanın halk sağlığına, gıda güvenliğine, iklim politikalarına ve mantığa aykırı olduğunu vurguladı.
Yasanın savunucuları ise Fransa’da çiftçilerin halihazırda çok fazla düzenlemeyle karşı karşıya olduğunu, acetamiprid kullanımının özellikle pancar ve fındık üreticileri için gerekli olduğunu savunuyor. Bu üreticiler, başka seçeneklerinin olmadığını ve haksız rekabetle mücadele ettiklerini belirtiyor.
Fransa Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet, yasayı geri çekmenin söz konusu olmadığını belirterek, “Bu yasa bazı çiftçilerimizin kurtulmasını sağlayacak.” dedi.
Arıcılardan sert tepki
Arıcılık yapan çevreler ise acetamiprid’i “arı katili” olarak tanımlıyor. Fransız bilim insanları, bu kimyasalın arıların yön bulma becerisini bozduğunu ve doğrudan toksik etkiler yarattığını ortaya koydu. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri ise henüz yeterince araştırılmış değil.
Dilekçede yasanın derhal iptal edilmesi ve sağlık, tarım, çevre ile hukuk alanındaki paydaşların katılımıyla yurttaş odaklı bir istişare süreci başlatılması çağrısı yer alıyor.
Fransa’daki yasalara göre, bir dilekçe 500 bin onaylı imzaya ulaşırsa Ulusal Meclis’te konuyla ilgili sınırlı da olsa kamuya açık bir tartışma yapılabiliyor. Braun-Pivet, böyle bir tartışmaya açık olduğunu ancak “oylanmış bir yasanın geri alınamayacağını” söyledi.
Macron’a çağrı
Yasaya karşı muhalefet büyürken, bazı siyasi liderler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yasanın tekrar gözden geçirilmesi için Meclis’e geri gönderilmesi çağrısı yaptı. Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelier, Pazar günü yayımladığı bir videoyla Macron’a seslendi.
Yasanın geçmesinden önce, Haziran ayı sonunda Fransa genelinde çevre örgütleri, çiftçiler ve bilim insanlarının da katıldığı çok sayıda protesto düzenlenmişti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***