Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yunus Emre Enstitüsü’nde yolsuzluk iddiasına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Eski Başkan Şeref Ateş‘in oğlu Enes Ateş ile bağlantılı Anka Kongre’den sözleşme yapılmaksızın, uçak biletleri, konaklama hizmeti ve yurt dışında gerçekleştirildiği iddia edilen programlara ilişkin araç kiralama hizmetleri alındı. Fatura kestiği tarih aralığında sadece bir çalışanını olan bu şirkete, 30 Aralık 2023 – 3 Haziran 2024 tarihleri arası usulsüz yöntemlerle verilen işler karşılığında 59 milyon 144 bin TL (1.817.699 dolar) ödeme yapıldı.
İddianameye göre 24 Eylül 2021’de şüpheli Evrim Taylan Erol tarafından kurulan Evrim CNC şirketi, kuruluşunun ardından 6 Kasım -16 Aralık 2021 tarihleri arasında Abuja, El-bab, Afrin ve Azez Yunus Emre Türk Kültür Merkezi binalarının tadilat ve tefrişatı kapsamında tonlarca inşaat malzemesi, halı, bayrak ve çifte kavrulmuş lokum açıklamalarıyla vakfa toplam 664 bin 887 TL tutarında fatura kesti. Bu tutarın tamamı firmaya ödendi.
TIKLAYIN | Yunus Emre Vakfı yolsuzluğuna 2 ayrı dava; vakfın zararı 64 milyon lira
Nefes’ten Tarık Işık‘ın haberine göre, All Production, 29 Mayıs-3 Haziran 2024 tarihleri arasındaki 5 günde enstitüye 8 milyon 400 bin TL’lik 5 adet fatura kesti. Bunun 6 milyon TL’sinin karşılıksız olduğuna Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişlerince düzenlenen suç duyurusunda yer verilmesi üzerine firma tarafından iade edildi. Şirket tarafından “Coğrafi İşaretler Zirvesi Programı” adı altında 6 milyon TL fatura kesildi. Satın alma sürecinin başından sonuna uydurma ve kurgu olarak düzenlendiği, Brüksel’de böyle büyük bir organizasyonun gerçekleşmediği alenen bilinmesine rağmen söz konusu tutar firmaya ödendi.
Eski Başkan Şeref Ateş‘in oğlu Enes Ateş ile bağlantılı Anka Kongre’den sözleşme yapılmaksızın, uçak biletleri, konaklama hizmeti ve yurt dışında gerçekleştirildiği iddia edilen programlara ilişkin araç kiralama hizmetleri alındı. Fatura kestiği tarih aralığında sadece bir çalışanını olan bu şirkete, 30 Aralık 2023 – 3 Haziran 2024 tarihleri arası usulsüz yöntemlerle verilen işler karşılığında 59 milyon 144 bin TL (1.817.699 dolar) ödeme yapıldı.
Şüpheli Selçuk Kaymakoğlu‘nun kurduğu Han Kültürel Eğitim Danışmanlık, 8 milyon 672 bin TL (345 bin 974 dolar) tutarında 21 adet fatura kesti. Bu faturalardan 10 tanesi yurt dışı mal ve hizmet alımlarına dair düzenlendi. Hiçbir zaman o ülkelere giriş yapmamış olmalarına rağmen İsmail Kayalı ve Fatmagül Erkılıç tarafından imzalanan tutanağa istinaden 18 fatura karşılığı firmaya 6 milyon 780 bin TL (287 bin 143 dolar) ödeme yapıldığı belirlendi.
Şeref Ateş tutuklandı
Sahte faturalarla milyon liralık vurgun yapılan Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “Usulsüz işlemler nedeniyle vakfın zarara uğratıldığı iddiaları araştırılmış, görevi kötüye kullanma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı edinme kapsamında Şeref Ateş ifadesi alındıktan sonra Nöbetçi Ceza Hakimliği’ne sevk edilmiş ve tutuklanmıştır” açıklamasını yaptı.
1.7 milyar aktarıldı
Sahte faturalarla milyon liralık vurgun yapan Yunus Emre Vakfı skandalında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı. Firari eski Başkan Şeref Ateş, Esenboğa Havalimanı’nda yakalanarak gözaltına alındı. Ancak bu gelişmeler yaşanırken vakfa Hazine’nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığından milyonlar aktarılmaya devam etti.
Yunus Emre Vakfı’na, Hazine’den yılın ilk yarısında 670 milyon 421 bin TL “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler”, 260 milyon TL de “sermaye transferleri” kapsamında toplam 930 milyon 421 bin TL para transferi yapıldı. Böylece, bütçeden yaklaşık 1 milyar TL 6 ayda vakfa aktarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da vakfa desteğine tam gaz devam etti. Bakanlığın mali tablolarına göre, bu yılın ilk beş ayında “Bilgi Kaynaklarına Erişim ile Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürünün Güçlendirilmesi” kalemi altında “Yunus Emre Vakfı Desteği”ne 778 milyon 571 bin TL harcandı. Böylece, bütçeden ve bakanlıktan vakfa aktarılan para, 1 milyar 708 milyon TL’ye dayandı.
Bakanlığın vakfa milyonlar aktarırken, kültürel yayım faaliyetlerine 7.6 milyon TL, cemevlerinin desteklenmesine 7.5 milyon TL, Türk edebiyatının desteklenmesine ise 4.1 milyon TL harcaması dikkati çekti.