Tibet’in ruhani lideri 14. Dalai Lama, öldükten sonra yerine bir halef atanacağını resmen duyurdu. Sürgünde yaşadığı Hindistan’ın kuzeyindeki McLeod Ganj’da düzenlenen bir dini toplantıda okunan mesajında, “Dalai Lama kurumu devam edecek” dedi.
Bu açıklama, Tibet’i 1950’de işgal eden ve bölgeyi kendi toprağı ilan eden Çin’in sert tepkisini beraberinde getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, “Büyük Budist figürlerin reenkarnasyonu kura yöntemiyle belirlenmeli ve merkezi hükümet tarafından onaylanmalıdır” diyerek Pekin’in müdahale hakkını savundu.
“Kimse bu karara karışamaz”
1935 doğumlu Tenzin Gyatso, henüz 2 yaşındayken önceki Dalai Lama’nın reenkarnasyonu olarak tanındı. 1959’da Çin’in baskısından kaçarak Hindistan’a sığındı ve o zamandan beri Himalaya eteklerindeki McLeod Ganj’da yaşıyor. 1989’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Dalai Lama, Tibet’in özgürlüğü için barışçıl mücadelenin simgesi oldu.
Dalai Lama’nın mesajında, halefinin belirlenme sürecinin yalnızca Ganden Phodrang Vakfı tarafından yönetileceği vurgulandı: “Geçmiş geleneklere uygun biçimde araştırma ve tanıma işlemi yürütülecek. Başka hiçbir otorite bu sürece karışamaz.” denildi.
Pekin’in etkisini reddeden ruhani lider, halefinin “mutlaka özgür bir ülkede doğacağını” da daha önce duyurmuştu. Yardımcısı Samdhong Rinpoche, basına yaptığı açıklamada, Çin’in sürece dahil edilmediğini ve detaylı bir planın henüz gerekmediğini söyledi: “Şu an için talimat verilmesine ihtiyaç yok. Dalai Lama sağlıklı ve görevinin başında.”
Çin daha önce Panchen Lama’yı kaçırmıştı
Tibet Budizmi’nde Dalai Lama’dan sonra en yüksek dini otorite olan Panchen Lama ile ilgili geçmişte yaşanan olay, Tibetlilerin Pekin’e duyduğu güvensizliği artırıyor. 1995’te, Dalai Lama’nın 6 yaşında bir çocuğu Panchen Lama olarak tanımasının ardından, Çin bu çocuğu kaçırarak yerine kendi seçtiği bir ismi atamıştı. Tibetliler bu kişiyi asla meşru kabul etmedi ve “sahte Panchen” olarak andı. Benzer bir senaryonun Dalai Lama’nın ölümünden sonra tekrar yaşanmasından endişe ediliyor.
Tibetli topluluklar kararı memnuniyetle karşıladı
Dalai Lama’nın halef ilan edeceğini açıklaması, sürgündeki Tibetliler arasında sevinçle karşılandı. Son yıllarda Dalai Lama, “15. Dalay Lama olmayabilir” yönünde imalarda bulunmuştu. Ancak açıklamasında, özellikle Tibet içinden gelen yoğun talepler nedeniyle kararını gözden geçirdiğini belirtti: “Farklı yollarla bana ulaşan birçok mesajda, Tibetli halk halefliğin devamını istiyor. Bu çağrıya kulak veriyorum,” dedi.
Dalai Lama, 2011 yılında siyasi yetkilerini seçilmiş bir başbakana devretmişti. Tibet hükümeti halen sürgünde faaliyet gösteriyor. Ruhani liderin 90’ıncı yaş günü kutlamaları hafta boyunca devam edecek.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***