Çin ve Avrupa Birliği liderleri, Perşembe günü Pekin’de düzenlenecek zirvede bir araya gelecek. Zirvede taraflar, ticaret gerilimlerinden Ukrayna savaşına kadar uzanan çok sayıda anlaşmazlığı ele alacak. Diplomatik ilişkilerin 50’nci yılını kutlamaya hazırlanan taraflar arasında sübvansiyonlar, pazar erişimi ve yaptırımlar gibi konular, kutlama havasını gölgelemiş durumda.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Perşembe günü Pekin’i ziyaret edeceğini doğruladı. AB tarafı da, liderlerin Çarşamba günü Japonya’daki temaslarının ardından Çin’e geçeceğini açıklamıştı.
Costa ve von der Leyen’in, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşerek AB-Çin ilişkilerini ve Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş gibi jeopolitik meseleleri değerlendirmesi bekleniyor. Çin Başbakanı Li Qiang ile yapılacak görüşmelerde ise ikili ticaret ve ekonomik ilişkiler detaylı biçimde ele alınacak.
Costa: “Gerçek ilerleme istiyoruz”
Zirve öncesi açıklamalarda bulunan Costa, “Çin ile en üst düzeyde temas kurmak, her iki taraf için önemli olan konularda açık ve yapıcı görüşmeler yapmak istiyoruz.” dedi. “Gerçek bir diyalog, somut ilerleme ve her iki taraf için adil ve dengeli bir ilişki arıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ancak zirveye hazırlık süreci, artan ticaret geriliminin gölgesinde geçti. Bloomberg, Çin’in başlangıçta iki gün sürecek şekilde planlanan zirvenin bir kısmını iptal ettiğini yazdı. Her iki taraf da adil ticaret ilkelerinin ihlal edildiğini öne sürerek birbirini suçluyor.
Von der Leyen, bu ay yaptığı açıklamada AB’nin Çin ile olan dış ticaret açığının 357 milyar dolara ulaştığını belirtti. AB, Çin’den gelen elektrikli araçlara uyguladığı ek gümrük vergilerini bu açığı ve haksız rekabeti gerekçe göstererek savunuyor. Von der Leyen ayrıca Çin’in Avrupa şirketleri için pazar erişimini kolaylaştırmasını ve stratejik öneme sahip nadir toprak elementleri üzerindeki ihracat kontrollerini gevşetmesini talep edeceklerini belirtti.
Pekin ise bu suçlamaları reddediyor ve AB’yi “zihniyetini değiştirmeye” ve “farklılıkları doğru şekilde ele almaya” çağırıyor. Çin, buna karşılık olarak Avrupa’dan ithal edilen domuz eti, brendi ve süt ürünlerine yönelik incelemeler başlattı.
TikTok soruşturması ve Ukrayna savaşı da gündemde
Zirve gündemindeki bir diğer hassas başlık, TikTok’a yönelik Avrupa’da artan veri gizliliği endişeleri. İrlanda merkezli AB Veri Koruma Komisyonu, TikTok’un Avrupalı kullanıcı verilerini Çin’deki sunucularda tutmasına ilişkin yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu. TikTok, Mayıs ayında veri ihlalleri nedeniyle 530 milyon avro para cezasına çarptırılmıştı. Şirket bu karara itiraz etmeye hazırlanırken, Pekin yönetimi Çinli firmaların yasa dışı veri toplamasını asla talep etmediğini savunuyor.
Ukrayna savaşı ise, taraflar arasındaki bir diğer ciddi ayrışma noktası. AB, Çin’in Rusya’nın işgaline zımnen destek verdiği görüşünde. Pekin bu suçlamaları da reddediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan yeni AB yaptırımları, Rusya’nın petrol gelirlerini, bankacılık sektörünü ve askeri kapasitesini hedef alırken, bazı Çinli şirketleri ve finans kuruluşlarını da kapsadı. Çin Ticaret Bakanlığı, bu kararların Çin-AB ekonomik ilişkilerine ciddi zarar verdiğini belirtti.
Pekin’de yapılacak zirve, tarafların uzun süredir devam eden ticari ve siyasi gerilimleri aşmak için önemli bir test olacak. Liderlerin bu toplantıda tansiyonu düşürüp somut adımlar atıp atamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***