Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik öngörülen kanun teklifi Meclis’te kabul edildi. Pick-up araçların ÖTV’si yüzde 4’ten yüzde 50’ye yükseldi. Yasaya göre taşıtların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesine göre farklı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları belirlenecek. ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.Daha önce alt sınır yüzde 45’ten başlıyordu. Akaryakıtlı ve hibrit binek otomobillerin ÖTV matrahları, piyasa koşullarına uygun şekilde güncellenecek. Örneğin, hibrit araçlarda motor hacmi ve elektrik motor gücüne göre oranlar yüzde 80’den başlayıp yüzde 220’ye ulaşabilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kanunla taşıtların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesi gibi teknik özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirlenecek. ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında düzenlendi. Genel Kurul’da AKP’nin önergeleriyle 5 madde ihdas edildi.
Pickup fiyatları ciddi oranda artacak
Yapılan düzenlemeyle birlikte otomobillerde ÖTV yüzde 80 ile yüzde 220 arasında gerçekleşecek. En yüksek artış ise pickup olarak tabir edilen ve yüzde 4 ÖTV oranına sahip araçlarda ÖTV yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu, pickup araçların fiyatlarında ciddi bir artışa yol açacak, çünkü ÖTV oranındaki bu 46 puanlık yükseliş, araçların nihai satış fiyatına doğrudan yansıyacak. Fiyat artışı, araçların matrah değerine ve diğer vergilere (KDV gibi) bağlı olarak model bazında farklılık gösterebilir.
Bundan sonraki süreçte kanunun Resmi Gazete’de yayımlanıp fiyatların değişmesi beklenecek. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla “kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi, indirim ve istisnaların sınırlandırılması, dolaysız vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılması, ihtilafların önlenmesi ve hukuki belirliliğin artırılması” amaçlanıyor.
Peki ÖTV’nin artması ne demek?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının yüzde 4’ten yüzde 50’ye çıkarılması, pickup araçların vergisiz fiyatına uygulanan vergi yükünün ciddi şekilde artması anlamına geliyor. Bu ise araçların nihai satış fiyatını doğrudan etkiliyor. Somut bir örnekle örnekle açıklayalım:
Diyelim ki bir pickup’ın vergisiz fabrika çıkış fiyatı 1 milyon TL. Eski durumda yüzde 4 ÖTV alınyordu devlet. Yani 40 bin TL! Yani siz eskiden çıplak fiyatı 1 milyon TL olan bir pickup alırken devlete 40 bin TL ÖTV ödüyordunuz. Toplam fiyat 1 milyon 40 bin liraya çıkıyordu. Bu fiyat üzerinden devlet ayrıca yüzde 20 KDV alıyordu. Bu da 280 bin TL yapar. Dolayısıyla eski ÖTV oranıyla devlete toplamda 320 bin TL vergi ödeniyordu.
Devlet, verginin de vergisini alıyor!
Yeni durumda ise çıplak fiyatı 1 milyon TL olan picup için 500 bin TL ÖTV ödenecek. Toplam fiyat üzerinden yani 1 milyon 500 bin TL üzerinden ayrıca yüzde 20 KDV alınacak. Yani devlet esasında verginin de vergisini alıyor! Ödenecek KDV ise doğal olarak 300 bin liraya çıkacak. Toplamda ödenenecek vergi 800 bin TL’ye fırlayacak.
Yüzde 4 ÖTV ile vergisiz fiyatı 1 milyon lira olan pickup için ödenecek toplam vergi yükü 320 bin lira iken, yüzde 50 ÖTV ile bu rakam 820 bin liraya çıkacak…
Bir devlete, bir kendinize!
Otomobillerde ÖTV oranlarının yüksekliği yıllardır Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri. Somut iki örnekle açıklayalım. Bugün Türkiye’de 1 milyon 500 bin TL’ye satılan bir C segmenti, 1.6 litrelik benzinli aracın ortalama vergisiz fiyatı yaklaşık 700 bin lira. Ancak üzerine 800 bin liraya yakın vergi yükü biniyor… 2 milyon liraya aldığınız bir C segmenti benzinli otomobilin vergisiz fiyatı ise 930 bin lira civarında. Yani aslında vatandaş bir kendisine, bir de devlete otomobil alıyor!
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***