2025’in ilk 6 ayında Almanya’da iltica başvuruları geçen yıla kıyasla yüzde 50’ye varan oranda azaldı. Alman medyasında yer alan haberlere göre, başvurulardaki bu sert düşüş ülke tarihinin son 10 yılına damga vuran göç tartışmalarında önemli bir dönüm noktası olabilir.
Welt am Sonntag gazetesi, 1 Ocak–30 Haziran 2025 tarihleri arasında Almanya’da toplam 65 bin 495 iltica başvurusu yapıldığını bildirdi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 43’lük bir düşüşe işaret ediyor.
Bir başka gazete BILD ise ilk başvuru sayısının sadece 61 bin 300 olduğunu yazdı. Haziran ayında yapılan başvuru sayısı 7 binin altına geriledi; bu, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60, iki yıl öncesine göre ise yüzde 70 düşüş anlamına geliyor. Bu, Mart 2013’ten bu yana kaydedilen en düşük aylık başvuru sayısı oldu.
İçişleri Bakanı Dobrindt: “Göç politikamız başarıya ulaştı”
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, iltica başvurularındaki düşüşü göç politikasının başarısı olarak yorumladı. BILD gazetesine verdiği röportajda, “Göçte dönüşüm politikasının açık bir başarısı ortada. Sistemi baştan sona yeniden yapılandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Avrupa Parlamentosu milletvekili ve göç uzmanı CDU’lu Lena Düpont da düşüşü olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Düpont, Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılan işbirliği anlaşmalarının ve Frontex ile üçüncü ülkeler arasındaki daha yakın işbirliğinin etkili olduğunu söyledi.
Avrupa genelinde de düşüş var
Almanya’daki düşüş Avrupa genelindeki trende paralel. 2025’in ilk 6 ayında Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç ve İsviçre’de toplam yaklaşık 400 bin kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir düşüş anlamına geliyor.
Ancak Almanya artık en fazla başvuru alan ülke değil. 2025’in ilk yarısında en fazla başvuru 76 bin 20 ile İspanya’ya yapıldı. Fransa 75 bin 428 başvuru ile ikinci sırada yer aldı. Almanya üçüncü olurken, onu İtalya (62 bin 534), Yunanistan (27 bin 718) ve Belçika (17 binin biraz üzerinde) izledi.
Listenin en alt sıralarında ise göç karşıtı politikalarıyla bilinen Macaristan yer aldı. Bu ülkeye sadece 47 başvuru yapıldı. Slovakya 84, Litvanya ise 152 başvuru aldı.
Almanya’daki başvuranlar arasında Türkler 3’üncü sırada
Almanya’ya başvuranların milliyet dağılımında ilk sırada yüzde 22 ile Afganlar, ikinci sırada yüzde 20 ile Suriyeliler yer aldı. Türk vatandaşları ise başvuruların yüzde 11’ini oluşturdu.
AB genelinde ise en çok başvuru yapan grup yaklaşık 50 bin başvuru ile Venezuelalılar oldu. Onları 41 bin başvuru ile Afganlar ve yaklaşık 23 bin başvuru ile Suriyeliler izledi.
Uzmanlar, yılın ikinci yarısında göç politikasına yönelik siyasi tartışmaların Almanya’da daha da yoğunlaşacağını öngörüyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***