Almanya’da geçen Mayıs ayında göreve başlayan federal hükümet, sınır dışı uygulamalarına hız kazandırmaya başladı. Geçen Cuma günü Leipzig/Halle Havalimanı’ndan kalkan bir uçakla, suça karışan 81 Afgan’ı Afganistan’a gönderen Almanya, dün de aynı havaalanından Irak’ın başkenti Bağdat’a bir sınır dışı uçağı kaldırdı.
Sayısı yetkililer tarafından açıklanmayan kişiler, dpa haber ajansı muhabirinin aktardığına göre, polis kontrolünde tek tek uçağa götürüldü. Türk havayolu şirketi Freebird’ten kiralanan ve saat 07.00’da havalanması planlanan uçak, yaklaşık dört saatlik rötarın ardından 10.52’de yolculuğuna başladı.
AB İçişleri Bakanları’nın göç ve güvenlik toplantısı
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta yapılan Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları toplantısının yapıldığı gün Almanya Iraklıları sınır dışı etmiş oldu. Avrupa’nın göç ve güvenlik siyasetinin ele alınacağı söz konusu toplantının ana gündem maddelerini iltica başvurusu reddedilen sığınmacıların ülkelerine gönderilmesi, düzensiz göç ile mücadele ve organize suç ile uyuşturucu ticaretine karşı mücadele oluşturuyor.
Bakanlar ayrıca, AB’nin göç krizlerine karşı nasıl daha dayanıklı olabileceğini ve düzensiz göç ile mücadelede hangi yeni yöntemlerin uygulanabileceğini tartışıyor.
Sınır dışı uygulamasına muhalefetten eleştiriler
Geçen Cuma 81 Afgan’ın sınır dışı edilmesinin ardından konuyla ilgili olarak WDR televizyonuna açıklamalarda bulunan, muhalefet partisi Yeşiller’in Eş Genel Başkanı Felix Banaszak, suçluların sınır dışı edilmesiyle Almanya’da güvenliğin artıp artmayacağından kuşku duyduğunu dile getirmiş ve bu insanların, “İslamcı bir terör rejimi” olan Taliban’ın kucağına gönderildiğini ifade etmişti.
Banaszak, sınır dışı edilenlerin Taliban tarafından eğitilip yeniden Avrupa’ya gönderilme tehlikesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapmıştı.
Dobrindt: Bunlar en ağır suçları işleyenler
Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt ise sınır dışı edilen Afganların “ağır ve en ağır suçlular” olduğunu, bu uygulamanın yapılmasının “halkın çıkarları açısından çok haklı gerekçeleri” bulunduğunu belirtmişti.
Geçen Mayıs ayında göreve başlayan ve Almanya’nın daha sert bir göç politikası izleyeceğini duyuran Başbakan Friedrich Merz başkanlığındaki federal hükümet, Afganistan ve Irak’a kaldırılan uçaklarla ilk iki bu tarz sınır dışı uygulamasına imza atmış oldu. Afganistan’da iktidarda olan Taliban’la resmi ilişki kurmayan Berlin, söz konusu sınır dışı uçuşu için Katar’ın arabuluculuğuna başvurmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***