Eski milletvekili İlhan Cihaner, CHP’li belediyelere düzenlenen operasyonları değerlendirdiği ‘Muhalefet ne yapmalı’ başlıklı yazısında “Açık bir darbe pratiği olduğunu görüp radikal adımlar atmaktan geri durmamak gerek” ifadelerini kullandı.
Cihaner’in yazısı şöyle:
“(…)
İktidar en zayıf olduğu ve eskisi gibi rıza üretemez hale geldiği dönemde 3-5 hâkim/savcı ve itirafçı eliyle muhtemelen en “konforlu” günlerini yaşıyor!
Peki, ne yapmalı? Öncelikle iktidarın başlangıçtan beri en zayıf yönü kamu zararına, yolsuzluklara yol açan pratiklerini bıkmadan usanmadan anlatıp, topyekûn bir temiz toplum talebini halka mal etmeye çalışmak gerekir. Bu talep yükselirse bir aşamada yargı da harekete geçmek zorunda kalacaktır.
AKP ile başlayan Belediyelerin neoliberalleşmesi ve yağmaya açık hale getirilmesi karşısında tüm CHP’li belediyelerin şirketler aracılığı ile iş görmesi pratiğinin karşısına yeni halkçı ve kamusal işlerin doğrudan belediyeler aracılığı ile görüleceği bir model oluşturulmalı.
Liyakat ya da eşit davranıyoruz adı altında geçmişten gelen kirli kadroların ve kirli müteahhitlerin belediyelere musallat olmasının önüne geçilmesi için önlemler alınmalı.
İç denetim etkin ve sürekli hale getirilerek hataların önüne geçilecek bir model oluşturulmalı.
Belediyelerin yaptığı halkçı ve kamucu pratiklerin geniş kesimlere anlatılmasına daha fazla gayret gösterilmeli. Soruşturmalardaki hukuksuzlukların düzenli olarak ve en etkin şekilde halka ulaştırılmasının yolları bulunmalı.
Devasa bütçelerin söz konusu olduğu belediyelerimizde hukuksuzluklara bulaşanların olabileceği, sistemin bunu üretmeye alan açtığı düşünülerek böyle kadroların tasfiyesi konusunda çekingen davranılmamalı.
En önemlisi de iktidarın yapmak istediğinin bu operasyonlar eliyle ülkede siyaseti yasaklamak ve seçimi kıymet-i harbiyeden düşürmek, başta CHP olmak üzere iç gerilimleri kaşımak olduğunu gözeterek temel meselelere ilişkin siyaset yapmaktan vazgeçmemek. Yaşananların açık bir darbe pratiği olduğunu görüp radikal adımlar atmaktan geri durmamak gerek. Parti içi yoldaşlık hukukunu inşa edecek adımlar atılmalıdır.”
Yazının tamamını okumak için tıklayın.