Avrupa Birliği, Ukrayna’ya yönelik işgalini sürdüren Rusya üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla 18’inci yaptırım paketini kabul etti. Yeni önlemler arasında, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatın düşürülmesi, 100’den fazla tankerin kara listeye alınması, bazı Çin bankalarına yaptırım uygulanması ve Hindistan’daki bir Rus rafinerisinin hedef alınması yer alıyor.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, “Avrupa Ukrayna’ya desteğinden vazgeçmeyecek. Rusya savaşı bitirene kadar baskı artacak,” dedi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ise yeni yaptırımları “hayati ve zamanında” olarak nitelendirdi.
Yaptırım paketi, Slovakya’nın itirazı nedeniyle gecikmişti. Ancak Rus gazına bağımlı Slovakya’nın Başbakanı Robert Fico, Brüksel’den gaz fiyatları konusunda garantiler aldıktan sonra yaptırım paketine onay verdi.
Petrol fiyatına yeni tavan: 47,6 dolar
AB, 2022’de G7 ülkeleriyle birlikte Rus petrolüne 60 dolarlık tavan fiyat koymuştu. Şimdi bu tavan, piyasa değerinin yüzde 15 altına çekildi ve başlangıçta varil başına 47,6 dolar olarak belirlendi. Fiyat zamanla değiştirilebilecek.
Bu sistem, Rusya’nın Çin ve Hindistan gibi üçüncü ülkelere yüksek fiyattan petrol satmasını engellemeyi hedefliyor. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump henüz plana destek vermedi. Trump hafta başında Rusya enerji ürünlerini satın alan ülkelere 50 gün içinde savaşın durmaması halinde “ikincil gümrük vergileri” uygulayacağı tehdidinde bulunmuştu.
100’den fazla gemi kara listede
Yaptırımlar, Rusya’nın petrol sevkiyatı için kullandığı “gölge filo”daki tankerleri de hedef aldı. AB, 100’den fazla gemiyi kara listeye aldı. Ayrıca Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz boru hatlarının yeniden faaliyete geçmesini engelleyecek önlemler de pakete dahil edildi.
AB, Moskova’nın uluslararası bağlantılarını kesmeye yönelik adımlar kapsamında Hindistan’daki bir Rus rafinerisine ve 2 Çin bankasına da yaptırım uygulayacak. Ayrıca Rus bankalarıyla işlemlere dair daha fazla kısıtlama ve savaşta kullanılabilecek çift kullanımlı ürünlerin ihracatına yönelik yeni engeller getirildi.
Trump’ın tavrı belirleyici olacak
Trump’ın Kremlin’e karşı sertleşen tutumu, AB’nin stratejisinin başarısı için kritik görülüyor. Ancak ABD’nin resmi katılımı olmadan petrol tavanı gibi önlemlerin etkisinin sınırlı kalacağı değerlendiriliyor.
Yaptırımlar bugüne dek Rus ekonomisini çökertemedi. Ancak Batılı yetkililer, faiz oranlarının ve enflasyonun yükseldiğine dikkat çekerek, baskının etkisinin zamanla artacağını savunuyor.
Kremlin: Yaptırıma katılan ülkeler olumsuz etkilenecek
Moskova, yeni AB yaptırımlarının etkisini küçümsedi, bunları “yasadışı” olarak nitelendirdi ve ters tepeceğini söyledi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği brifingde, “Yeni paketi etkisini en aza indirmek için kesinlikle analiz edeceğiz. Ancak her yeni paket, bunlara katılan ülkelere olumsuz etkisini artırıyor” dedi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***