ABD, Trump yönetiminin gizli yürüttüğü üçüncü ülkeye sınır dışı programını genişletti. İç Güvenlik Bakanlığı, Vietnam, Jamaika, Küba, Yemen ve Laos vatandaşı 5 kişinin Afrika’nın küçük ülkesi Esvatini’ye gönderildiğini açıkladı.
Bakanlık yetkilisi Tricia McLaughlin, X hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin tamamının hüküm giymiş suçlular olduğunu ve kendi ülkelerinin bu kişileri kabul etmeyi reddettiğini söyledi. McLaughlin, “Bu adamlar Amerikan toplumlarını yıllardır terörize etti” diyerek gönderilenlerden birinin onaylı bir çete üyesi olduğunu, diğerlerinin ise cinayet ve çocuk istismarı gibi suçlardan hüküm giydiğini belirtti.
Gönderilenlerin Esvatini’de tam olarak nereye götürüldüğü veya şu anda nerede tutuldukları bilinmiyor. Esvatini hükümeti ise herhangi bir açıklama yapmadı. Ülkedeki demokrasi yanlısı gruplar, ABD ile yapılan olası bir anlaşmanın kamuoyundan gizlenmesine tepki gösterdi.
Yoksul bir mutlak monarşi
Eski adı Svaziland olan Esvatini, Güney Afrika ve Mozambik arasında kalan 1,2 milyon nüfuslu küçük bir ülke. Afrika’nın ve dünyanın son mutlak monarşilerinden biri olan ülkede, Kral Mswati III 1986’dan beri tek başına yönetimde. Siyasi partiler büyük ölçüde yasaklı ve demokrasi yanlısı gösteriler zaman zaman güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşıyor.
2021’de ülkede çıkan protestolarda onlarca kişi öldürülmüş, bazı muhalifler tutuklanmış veya suikasta uğramıştı. Suç geçmişi olan yabancıların ülkeye getirilmesinin Esvatini gibi yoksul bir ülke için ciddi zorluklar oluşturabileceği belirtiliyor.
ABD daha fazla ülkeyle anlaşma arayışında
Trump yönetimi, üçüncü ülke sınır dışı programını genişletmek için başka Afrika ülkeleriyle de temas kurduğunu duyurdu. Geçen hafta Beyaz Saray’da 5 Batı Afrika ülkesi lideriyle yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme geldiği bildirildi.
Ancak bazı ülkeler bu anlaşmalara karşı çıktı. Örneğin Nijerya, kendi vatandaşı olmayan kişileri kabul etmesi yönündeki ABD baskısını reddetti. Daha önce ise Venezuela vatandaşları Kosta Rika, El Salvador ve Panama gibi ülkelere gönderilmişti. ABD şimdi bu modeli Afrika kıtasına yaymayı hedefliyor.
Geçtiğimiz ay ABD’nin 8 kişiyi Güney Sudan’a gönderdiği ortaya çıkmıştı. Güney Sudan hükümeti de bu kişilerin ülkede ne yapılacağı konusunda bir açıklama yapmadı. Ülkedeki bir sivil toplum lideri, “Güney Sudan suçluların döküldüğü bir çöplük değildir” diyerek uygulamaya karşı çıktı.
Analistler, bazı Afrika ülkelerinin bu tür anlaşmalara, ABD’den daha fazla yardım alabilmek ya da ticaret, vize ve gümrük görüşmelerinde avantaj sağlamak için açık kapı bırakabileceğini belirtiyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***