Asya borsaları, Trump ile Şi arasındaki telefon görüşmesini temkinli iyimserlikle karşıladı. Ancak Elon Musk‘ın vergi çıkışları ve ABD-Çin görüşmelerinde kritik başlıkların ertelenmesi, piyasalardaki iyimser havayı sınırladı.
Asya borsalarında, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki telefon görüşmesi olumlu karşılanırken, görüşmede bazı başlıkların daha sonraki temaslara bırakıldığının açıklanmasıyla karışık bir seyir izleniyor.
Trump ile Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk arasındaki gerilim küresel piyasalar açısından Trump ile Şi’nin yaptığı telefon görüşmesinin ardından oluşan iyimser havayı gölgede bırakırken, gözler ABD’de bugün açıklanacak istihdam verilerine çevrildi.
Çin hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, bir saatten uzun süren görüşmede Şi, Trump’a küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen ticaret önlemlerinden vazgeçme çağrısı yaptı, Tayvan’a yönelik tehditkar adımlardan kaçınılması uyarısında bulundu.
Trump ve Şi görüşmesi
Trump ise sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, görüşmenin “çok olumlu bir sonuca” ulaştığını belirtti. Ticaretin öncelikli konu olduğunu vurgulayan Trump, iki ülke arasında alt düzeyli görüşmelerin süreceğini ve “nadir toprak elementleri konusunda artık hiçbir soru işareti kalmadığını” ifade etti.
Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada da “Çin ve ticaret anlaşması konusunda çok iyi bir noktadayız.” dedi.
Liderler karşılıklı olarak birbirlerini ülkelerine davet ederken, Trump, sosyal medya hesabından, Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer‘in başkanlık ettiği Amerikan heyetinin “yakında belirlenecek bir yerde” Çinli mevkidaşlarıyla görüşeceğini duyurdu.
Öte yandan, Trump’ın danışmanlık görevinden kısa süre önce ayrılan Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk’ın Kongre’nin gündemindeki vergi indirimi tasarısını sert sözlerle eleştirmesi, iki isim arasındaki gerilimi artırırken küresel piyasalarda risk iştahını törpüledi. (AA)