Polonya’da pazar günü yapılan başkanlık seçimlerini milliyetçi muhalefetin adayı Karol Nawrocki kazandı. Mevcut Başbakan Donald Tusk, bu sonuç sonrası parlamentodan güvenoyu isteyeceğini duyurdu. Ülkede iktidar ve muhalefet arasındaki kutuplaşma derinleşirken, yeni dönemin hem iç politikada hem de dış ilişkilerde gerilimli geçeceği öngörülüyor.
Seçimin ikinci turunda Nawrocki yüzde 50,89 oy alarak Avrupa yanlısı aday Rafal Trzaskowski’yi az farkla geride bıraktı. Sonuçlar, NATO ve AB üyesi Polonya’daki siyasi bölünmeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) desteklediği Nawrocki’nin zaferi, Donald Tusk liderliğindeki mevcut hükümetin Avrupa Birliği ile uyumlu reformları ve Ukrayna’ya verdiği desteğe ters yönde bir tercih olarak yorumlandı. PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, sonucu hükümet için “bir kırmızı kart” olarak nitelendirerek teknokrat bir hükümet çağrısında bulundu.
Başbakan Tusk ise görevine devam edeceğini belirterek yakın zamanda meclisten güvenoyu isteyeceğini duyurdu. “Bir saniye bile durmayacağım. Hayalimizdeki Polonya için çalışmaya devam edeceğim” diyen Tusk, yeni seçilen başkanla işbirliği umudunu da dile getirdi.
Polonya’da beş yıllık süreyle seçilen cumhurbaşkanı, dış politika ve savunma alanında etkili bir konumda bulunuyor. En önemlisi ise yasama sürecinde veto hakkına sahip olması. Donald Tusk’un 2023’te göreve gelmesinden bu yana planladığı bazı reformlar, görev süresi sona eren Başkan Andrzej Duda ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle engellenmişti.
Siyaset uzmanı Piotr Buras, Nawrocki’nin cumhurbaşkanlığı döneminin Tusk hükümeti için zorlayıcı olacağını söyledi. Seçim sonucunun, önümüzdeki yıl erken genel seçimlere yol açabileceği yorumları da yapılıyor.
Tebrikler ve mesajlar
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda Polonya’nın “bir KAZANAN” seçtiğini belirtti. Nawrocki’nin Trump’la olan yakınlığı dikkat çekerken, seçim öncesi Beyaz Saray’da bir görüşme de gerçekleştirmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Polonya’yı “örnek bir müttefik” olarak tanımladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni başkanla işbirliğinin süreceğine dair umutlu mesaj verirken, NATO Genel Sekreteri de birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier demokrasi ve hukuk devleti temelinde işbirliği çağrısı yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Nawrocki’ye “güçlü, bağımsız ve hukuk devleti ilkelerine bağlı” bir Avrupa inşa etme çağrısında bulundu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de zaferi “ortak değerler” vurgusuyla kutladı.
Ukrayna ile ilişkiler sorgulanıyor
Nawrocki’nin zaferi, Polonya’nın Ukrayna ile ilişkilerini de etkileyebilir. Yeni başkan, Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliğine karşı çıkıyor ve mültecilere sağlanan hakların kısıtlanmasını savunuyor. Buna rağmen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, işbirliğini sürdürme temennisinde bulundu.
Seçim kampanyasının son günlerinde Nawrocki, İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukraynalı milliyetçilerce öldürülen Polonyalılar anısına dikilen anıta çiçek bıraktı ve yaşananları “soykırım” olarak tanımladı. Bu tavır, Varşova-Kiev hattında yeni bir gerilimin habercisi olabilir.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***