Kenya polisi, geçen hafta ülke genelinde yaşanan şiddetli protestoların ardından 485 kişinin cinayet, terör, tecavüz ve benzeri suçlamalarla gözaltına alındığını açıkladı.
Başkent Nairobi başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösteriler, geçen yılki büyük vergi karşıtı eylemlerin yıldönümünde başlamış, ancak kısa sürede polisle çatışmalara ve binlerce iş yerinin yağmalanmasına dönüşmüştü.
Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), olaylarda 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 531 kişinin de yaralandığını duyurdu. İçişleri Bakanı ise yaşananları “darbe girişimi” olarak niteledi.
Suçlamalar ağır
Kenya Suç Soruşturma Dairesi Başkanı Mohamed Amin, 25 Haziran’daki olaylarla bağlantılı olarak 485 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bu kişilerden 448’i mahkemeye çıkarılırken, 37 kişinin halen aktif soruşturma altında olduğu belirtildi.
Suçlamalar arasında cinayet, terör, tecavüz, toplu tecavüz, kundakçılık, görev başındaki polis memurlarına müdahale, hırsızlık, mala zarar verme, yasadışı silah bulundurma ve şiddete teşvik yer alıyor.
Amin, gösterilere sızan çetelerin saldırı ve cinsel şiddet olayları gerçekleştirdiğine dair güvenilir bilgilere ulaştıklarını belirtti. İnsan hakları komisyonu da iki tecavüz ve iki toplu tecavüz vakası kaydettiğini açıkladı.
Polise yönelik saldırılar ve “örgütlü şiddet” iddiası
Amin, aralarında hayati tehlikesi bulunanların da olduğu 11 polisin ağır yaralandığını duyurdu. Barışçıl başlayan gösterilerin “organize bir şiddet dalgasına” dönüştüğünü savundu.
“Bu gösterilere organize şekilde sızan suç şebekeleri yalnızca kaos yaratmak, hayatları ve mülkleri yok etmek için oradaydı,” dedi. Soruşturmada protestoları planlayan, finanse eden ve yönlendiren isimlerin peşinde olduklarını ve yakında adalete teslim edileceklerini söyledi.
Bir yıldır süren öfke: Vergi artışları ve polis şiddeti
Kenya’daki birçok insan hakları örgütü, 23 ilde gösteriler düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin kurşun yarasıyla hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Birleşmiş Milletler ise şiddeti kınayarak tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.
2022’de iktidara gelen Devlet Başkanı William Ruto’ya karşı, ekonomik kriz ve polis şiddeti nedeniyle çok sayıda protesto düzenlendi. Haziran ve Temmuz 2024’teki vergi artışı karşıtı gösterilerde en az 60 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***