Avrupa Gençlik Forumu, Türkiye’ye tutuklu gençlerin derhal serbest bırakılması, kayyım atamalarına son verilmesi, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişimin güvence altına alınması çağrısı yaptı.
Gençlik Örgütleri Forumu’nun (GoFor) Belarus Ulusal Gençlik Konseyi (RADA) ile ortaklaşa sunduğu “Türkiye’de Derinleşen Demokratik Kriz ve Gençlik Öncülüğündeki Hareketlerin Sistematik Bastırılması Hakkında Acil Önerge”, 9–10 Mayıs tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen Avrupa Gençlik Forumu (European Youth Forum – YFJ) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi.
Önergede; görevden alınan İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi saiklerle tutuklanması, yerel yönetimlere ve üniversitelere kayyım atanması, gençlik alanındaki kurumların işlevsizleştirilmesi, üniversite öğrencilerinin barınma hakkının ihlali, ifade özgürlüğünü kısıtlayan sosyal medya yasakları ve gençlik protestolarına yönelik sistematik polis şiddeti gibi Türkiye’deki demokrasiye yönelik tehditler sıralandı.
Önergede Esila Ayık ve Cem Aydın da yer aldı
Ayrıca, ağır sağlık sorunlarına rağmen 35 gün tutuklu bulunan ve dün hakkında tahliye kararı verilen üniversite öğrencisi Esila Ayık ile hakkında siyaset yasağı talep edilen CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın’a açılan dava da gençliğe yönelik baskının somut örnekleri arasında gösterildi.
“Tutuklu gençler derhal serbest bırakılsın”
Önerge kapsamında Avrupa’dan Türkiye’ye çağrı yapıldı. Forum, gençlerin ifade özgürlüğünü ve siyasal katılımını hedef alan uygulamaların derhal sonlandırılması gerektiğini belirterek, aşağıdaki talepleri dile getirdi:
- Tutuklu genç aktivistler derhal serbest bırakılsın
- Kayyım atamalarına son verilsin
- Yerel yönetimlerde ve üniversitelerde demokratik yönetişim yeniden tesis edilsin
- AB düzeyindeki kilit tavsiyelere yanıt verilsin ve hayata geçirilsin
- İfade özgürlüğü ve bilgiye erişim güvence altına alınsın
“Avrupa kurumları tarafından gerçekleri belgeleyecek ziyaretler düzenlenmeli”
Önerge kapsamında uluslararası topluma da yönelik çağrılar yapıldı. Forum, yalnızca ulusal değil, uluslararası düzeyde de dayanışmanın ve izleme mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, şu çağrılarda bulundu:
- Avrupa kurumları tarafından gerçekleri belgeleyecek ziyaretler düzenlenmelidir
- Genç aktivistlere yönelik davalar uluslararası düzeyde izlenmelidir
- YFJ üye örgütleri uluslararası savunuculuk ajandalarında Türkiye’ye öncelik vermelidir
- Gençler, demokratik aktörler olarak tanınmalı ve desteklenmelidir