DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin süreç için Meclis’te komisyon kurulması’ önerisini önemsediklerini söyledi. Hatimoğulları, “Kaybedecek vakit yok. Vakit barışın vaktidir. Vakit demokrasinin vaktidir. Vakit adaletin vaktidir.
Bu kapsamda Sayın Bahçeli’nin açıkladığı komisyon önerisini son derece değerli buluyoruz. Yeni sürecin çözüm adresi Meclis’tir.” ifadelerini kullandı.
Meclis’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada barış, adalet, demokrasi ve ekonomi gündemini değerlendiren Tülay Hatimoğulları, Öcalan’ın 27 Şubat’taki “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nın ‘tarihi’ nitelikte olduğunu belirtti. “Bir yüz yıl açısından değerlendirildiğinde bu çağrı asrın çağrısıdır. Türkiye’de 50 yıllık çatışmayı sonlandırmak için eşsiz bir fırsattır.” diyen Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi:
- PKK’nin 12 Mayıs açıklaması da bir milattır. Demokratikleşme ve barış ortamı için alınmış en önemli karardır. Bu, bütün Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları için de büyük bir şanstır. Türkiye’de demokrasi nasıl gelişecek? Kürtlerin hakkı ve hukuku ne olacak? Bütün kimlikler ve inançlar nasıl eşit ve özgürce yaşayacak? Bu soruları yanıtını bulmak elbette çözümün kendisidir.
- Bunu bulabilmek için daha fazla ortak paydada yan yana gelmeye ihtiyacımız var. Çözümün, barışın ve demokrasinin kapısını ardına kadar açarsak; biz bu soruların yanıtını bulmuş oluruz. Yarım asırdır şiddet ve kanla yazılan sayfaları kapatmanın tam da vaktidir.
- Ortak vatanda, eşit yaşamı inşa etme ve Demokratik Cumhuriyet ile taçlandırmanın tam vaktidir. Bu ülkenin her köşesinde, her dağında ve ovasında adalet ve özgürlük için barışın bembeyaz sayfasını, özgürlüğün masmavi mürekkebiyle yazmanın tam vaktidir. Kaybedecek vakit yok. Vakit barışın vaktidir. Vakit demokrasinin vaktidir. Vakit adaletin vaktidir.”
- Barış ve çözümü konuştuğumuz için gerçekten çok mutluyuz ve umutluyuz. Ama öte yandan halkımız aç ve mutsuz. Halkı düşünen yok. Halk için çalışan bir iktidar anlayışı yok çünkü. Bakın, 2 yıldır Şimşek programı var. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekliyorlar. Ama sonuç her seferinde daha beter bir şekilde neticelenmektedir. İnsanlar açlıktan, yoksulluktan kan ağlıyor.
- Kalıcı ve köklü bir barış için büyük emekler vermemiz gereken bir dönemdeyiz. Dün DEVA ve Saadet Partisi ile görüştük. Bu kapsamda görüşmelerimizde de gündemde olan ve Sayın Bahçeli’nin açıkladığı komisyon önerisini son derece değerli buluyoruz. Yeni sürecin çözüm adresi Meclis’tir.
- Bu komisyon hızlı ve etkin çalışabilmeli, ortak paydalar üzerinden kararlar alarak yasal zeminler üzerinde bu kararları hayata geçirmelidir. Bu komisyon hem ‘Barış ve Demokratik Toplum’ için yasal zeminler oluşturabilir, hem de bu sürecin ilerleyen aşamalarını takip edebilir, tanıklık edebilir.
- Türkiye’de barış ve demokratikleşme için halk hazır, uluslararası ve bölgesel koşullar son derece elverişlidir. Aydınlar, yazarlar, akademisyenler, meslek örgütleri, hak örgütleri hep birlikte bir araya gelebilir. Artık boşa harcayacak tek saatimiz bile yok
- Buradan da Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’a seslenmek istiyorum: Sayın Meclis Başkanı, pekâlâ siz Meclis’i barışın agorası hâline getirebilirsiniz. Sizler, çözüm zirvesine ev sahipliği yapabilirsiniz. Türkiye’nin barış ve demokrasiye ulaşması için çok önemli adımlar atabilirsiniz. Bu çözüm zirvesi, Türkiye’nin ikinci yüzyılına rota çizebilir, Türkiye halklarına umut verebilir.
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Terörsüz Türkiye’ olarak tanımlanan süreç kapsamında Meclis’te “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulması ve komisyona Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlık etmesini önermişti.
Bahçeli, komisyonun çalışma yöntemine ilişkin de şu önerileri sunmuştu: “Meclis’te temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmeli,
Her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmeli,
Meclis Başkanı komisyona başkanlık etmeli,
Komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalı,
Komisyonda alınan kararlar teklif haline getirilerek ilgili ihtisas komisyonlarına ve Genel Kurulu’a sunulmalı.”
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***