MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başlattığı sürecin ardından PKK lideri Abdullah Öcalan‘ın “silah bırakma ve kendini feshetme” çağrısı yaptığı örgütü PKK, kongresini topladığını duyurdu. Kongrenin, Öcalan’ın çağrısı temelinde gerçekleştirildiği ve tarihi önemde olduğu ifade edilen açıklamada, “Alınan kararlar en kısa sürede kamuoyuna açıklanacak” dendi. Alınan kararların açıklanmamasını yorumlayan Kuzey Irak’taki kaynaklar, “fesih ve silah bırakma” kararı sonrası örgütün, devletten beklediği adımları bekleyip, paralel adımlarla alınan kararları uygulamaya geçireceğini öne sürdü. Kongrede kararların 8 ana başlıktan oluştuğu ve en geç pazartesine kadar açıklanabileceği iddialar arasında. PKK’nın silahlarını nereye ve nasıl teslim edeceği konusu henüz netleşmezken, Ankara’nın İmralı ve DEM heyeti aracılığı ile örgüte bu konudaki taleplerini ilettiği ileri sürüldü.
PKK 12. kongresini 5 – 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan “tarihî kararların” yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Kongrenin nerede yapıldığı ve kimlerin katıldığına yönelik net bilgiler elde edilmezken, bölgedeki kaynaklar Kandil ve çevresini işaret etti. Örgüt açıklamasında kongreye katılım konusunda “iki merkez” ifadesi dikkat çekerken, bu merkezlerden birinin Kuzey Irak bölgesi, ikincisinin ise Avrupa olduğu belirtiliyor.
DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Öcalan’ın kongreye katılımının olup olmadığına dair “Muhtemelen teknik bir iletişim sağlanmıştır” ifadesini kullanırken, PKK yöneticilerinden Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ise Öcalan’ın kongreye görüntülü mesaj ilettiğini ve kendisinin de buna şahit olduğunu öne sürdü.
PKK Kongre Divanı, örgütün kongresini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini ve sonuçlarının kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Örgütün kongresini toplamasının beklendiği süreç, aylar öncesine dayanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan süreç, Öcalan’ın İmralı’da DEM Parti heyeti ile yaptığı görüşme ile devam etti. Öcalan’ın örgüte “silah bırakma ve kendini feshetme” çağrısı kısa sürede etkisini gösterdi.
Örgüt, sürece yeni bir boyut kazandırarak 1 Mart’ta tek taraflı silah ateşkes ilan etti. Sürdürülen görüşme ve diyalog kapsamında örgüt, beklenen kongreyi gerçekleştirerek, önemli kararlar aldığını açıkladı. Kararların yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.
Süreç nasıl gelişti? Erdoğan’ın açıklaması neydi?
Öcalan’ın örgüte silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı ve örgütün buna olumlu yanıt vermesi sonrası gözleri örgütün yönetim merkezi Kandil’e çevirdi. PKK’nın ne zaman silah bırakacağı tartışmaları sürerken kısa süre önce kongrenin yapıldığı ve örgütün silah bırakma karara aldığı açıklandı. Ancak bu bilgilerin kısa sürede doğru olmadığı bildirildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Örgüt bir iki gün içinde silah bırakacak” açıklamasından bir gün sonra, PKK’dan “kongremizi yaptık” açıklaması geldi. Kongrenin 5-7 Mayıs tarihlerinde yapıldığı açıklaması ise dikkat çekti. Açıklanan tarihle, örgütün kurucularının ölüm tarihleri ve önemli günlerine dikkat çekildi.
“Teknik iletişim sağlandı”
Kongreye ilişkin birçok iddia gündeme gelirken bunlardan bazıları DEM Parti ve örgüt yöneticileri tarafından doğrulandı. Daha önce yapılan açıklamalarda, Öcalan’ın kongreye katılmasını isteyen örgütün bu talebi karşılanmazken, görüntülü mesaj iletmeye yapılan görüşme ve temaslar sonrası olumlu yanıt verildiği ileri sürüldü. Bu kapsamda kongreye Öcalan’ın da telefonla katıldığı ileri sürüldü. Ancak bu iddia henüz doğrulanmazken DEM Parti ve örgüt kaynakları, Öcalan’ın kongreye görüntülü mesaj ilettiğini açıkladı.
Buldan: Erdoğan açıklama yapacak
PKK’nın düzenlediği kongreye ilişkin olarak konuşan DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, kongreyi “tarihi” olarak tanımladı. Buldan, Öcalan’ın kongreye katılımının olup olmadığına dair soruya ise, “Muhtemelen teknik bir iletişim sağlanmıştır” yanıtı verdi. Buldan, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklama yapacağını da belirtti.
Öcalan’ın “Tedirgin olmayın” dediği iddiası
PKK’nın kongresine ilişkin Kuzeydoğu Suriye kaynaklı TV’ye açıklama yapan PKK’nın Avrupa’daki yöneticilerinden Kongre-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, kongreye kendisinin de katıldığını söyleyerek Öcalan’ın görüntülü mesajına tanıklık ettiğini öne sürdü. Kartal, “Ben de şahidim. Görüntülü bir mesaj iletildi. Bu konuda fazla detaylara girmeyeceğim. Ancak görüntülü bir mesaj iletildi. Topluma yönelik de canlı bir mesajı olacak” diye konuştu.
Öcalan’ın görüntülü mesajında ise, “Siz benim şahsımın kongrede bulunmaması önemsemeyin, tedirgin olmayın. Sürecin geleceğini düşünün ve çalışmalara hız verin” dediği ileri sürüldü.
“Devletin atacağı adımlar bekleniyor” iddiası
Kongre yaptığını açıklamasına rağmen kongrede alınan kararları kısa sürede kamuoyuna duyuracağını açıklayan PKK’ya ilişkin, Kuzey Irak’ta bulunan bazı kaynaklar, devletten atılacak adımların beklendiğini öne sürdü.
Silah bırakma ve fesih kararı sonrası örgütün devletten karşı adım bekleyeceği, bu adımların örgütün feshinden sonra karşılıklı görüşmeler kapsamında devam edeceği öne sürüldü.
“Umut hakkı ve hasta tutuklular için yasal düzenleme” iddiaları
Silahsızlanma aşamasının tamamlanması kapsamında normal duruma geçilmesi için yasal düzenlemelerin TBMM’ye gelmesi gerektiğine özel vurguların yapıldığı iddia edildi. Kuzey Irak’ta bulunan bazı yayın organlarında ise devletin kısa ve uzun vadede yapması gereken adımları atmasının istendiği öne sürüldü. Temel düzenlemeler, umut hakkı, hasta tutukluların serbest bırakılması, silah bırakma sonrasına hazırlık amaçlı yasal ve hukuksal düzenlemelerin yapılması talepler arasında sıralandı.
“Sıra devlette”
Avrupa da yaşayan PKK’nın eski üst düzey yöneticilerinden Fuat Kav ise örgütün kongreyi toplaması ve silah bırakma kararını, “İçerde ve dışarda barış istemeyen birçok güç var. Amaçları savaşı devam ettirmek ve bu savaştan faydalanmak. Kongre son noktadır. Israrla kongrenin yapılması gerektiğini söylediler ve bütün saldırılara rağmen kongre zor koşullarda yapıldı. Şimdi sıra devlettedir. Buna cevap verilmelidir” açıklaması yaptı.
Silahların teslimi önemli başlıklar arasında
PKK’nın silahlarını nereye ve nasıl teslim edeceği konusu henüz netleşmezken Ankara’nın İmralı ve DEM heyeti aracılığı ile örgüte bu konudaki taleplerini ilettiği ileri sürüldü. Ankara’daki bazı kaynakların iddiasına göre, Irak yönetiminden komşu ülkelerle işbirliği yaparak silahların toplanması ve kayıt altına alınmasında aktif rol alması istendi.
Kuzey Irak’taki bazı kaynaklar ise örgütün silahları, kendisine yakın olan KYB’nin denetimindeki Süleymaniye bölgesinde teslim edeceği iddialar arasında. Ancak silah bırakılmasına yönelik görüşmelerin önümüzdeki günlerde gündemin önemli başlığı arasında yer alması bekleniyor. Yapılacak görüşme ve temaslar sonrası bu konuda ortak bir karara varılabileceği belirtiliyor.
Üst düzey yöneticilerin durumu
Silah bırakma kararı sonrası önemli konu başlıklarından birisinin ise PKK’nın üst düzey yönetim kademesinin pozisyonuna ilişkin olması bekleniyor. Örgüt yönetiminin bu konuda A-B ve C planları hazırladığı ve bu konudaki taleplerini Ankara’ya ileteceği öne sürülüyor.
Örgütün alt yönetim kadrosu dahil dağdaki silahlı unsurlarının bir bölümünün bölgede kalacağı, bir bölümünün ise Kuzeydoğu Suriye’ye geçebileceği, örgüt içinde faaliyet gösteren İran ve Suriye uyrukluların ise koşullar oluşması halinde kendi ülkelerine gidebileceği de iddialar arasında.
Kongre iki ayrı merkezde toplandı
PKK’nın silah bırakma kongresine yönelik değişik çevrelerden farklı iddialar ortaya atıldı. Bölgedeki kaynaklar ise kongrenin iki ayrı merkezde yapıldığı; bunlardan birinin ZAP, diğerinin ise Kandil bölgesi olduğunu ileri sürdü. İddiaya göre, güvenlik nedeniyle kongre kısa sürdü ve katılım gösteren delegelerin büyük bölümü, konuşmalarını önceden hazırlayıp divana sundu. Konuşmalar kısa ve öz olarak gerçekleşti. Öneri ve görüşlerin çoğu yazılı sunuldu. Katılım ise yine güvenlik gerekçesiyle sınırlı tutuldu.
Ana ve alt başlıklardan oluşuyor
Kongrede alınan ancak kısa sürede kamuoyuna duyurulacağı belirtilen kongre kararlarının en geç pazartesine kadar açıklanabileceği, bu kapsamda hazırlık yapıldığı, görüşmelerin uzaması halinde alınan kararların bir iki gün gecikmeli açıklanabileceği öne sürüldü. Henüz doğrulanmayan iddiaya göre, örgütün fesih ve silahsızlanma kararının 8 ana ve 22 alt başlıktan oluştuğu belirtiliyor.
Ne oldu?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi” çağrısı yaptığı PKK’nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan’ın çağrısında “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum” ifadeleri yer aldı. Öcalan, “Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın” dedi. Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına ek olarak gönderdiği “Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” notu da okundu. Öcalan’ın, PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını da istedi. PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı. 9 Mayıs’ta yeni bir açıklama yapan PKK, 12. kongresini 5 – 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan “tarihî kararların” yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Öcalan’a fiziki özgürlük de istendi, kongrenin Öcalan’ın çağrısı üzerine toplandığı ve Öcalan’ın kongreye sunduğu perspektif ve önerilerin değerlendirildiği belirtildi. Öcalan’ın çağrısı temelinde “tarihi öneme sahip kararların alındığı” belirtilen açılamada “PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. PKK ateşkes ilan etti; Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istedi Öcalan’dan tarihi çağrı: Tüm gruplar silahları bırakmalı, PKK kendini feshetmeli! İşte Öcalan’ın “silah bırakma” ve “PKK’nın feshedilmesi” çağrısı yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlıklı açıklamanın tam metni Sırrı Süreyya Önder: Bu ülkenin bütün evlatlarını; asker, polis ayırt etmeksizin saygıyla anıyoruz Medya, Abdullah Öcalan’ın çağrısını nasıl gördü? PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silah bırakma ve örgütü lağvetme çağrısı, dünya basınında nasıl yankılandı? Bakırhan: Öcalan’ın çağrısından sonra Bahçeli aradı, “Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım” dedi Pervin Buldan: Bahçeli, çağrının ertesi günü bizi arayıp teşekkür etti; “Elimden geleni yapacağım” dedi Önder: Bahçeli bana “Daha barış halayı çekeceğiz” demişti; Öcalan Bahçeli’nin açıklamasına bir parça şaşırmış, “Meclis’e gelmeme gerek yok, buradan konuşurum” dedi HASAN CEMAL YAZDI – Silahlara veda zamanı… Hoş geldin barış! MEHMET Y. YILMAZ YAZDI – PKK silah bırakacak, Saray da “baskı rejimini!” GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI – Öcalan’dan beklenen çağrı geldi, şimdi ne olacak?
|