Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak 2025’te 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın faciasına ilişkin 31 kişi hakkında üst sınırı 22 yıl 6 aydan 1998’er yıla kadar ulaşan hapis cezaları istemiyle hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda, otelin işletme belgesini veren ve onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin birinci derecede sorumlu oldukları belirtildi. İddianamede, bu iki bakanlıktaki personelin tespiti ile haklarında soruşturma izni talep edilerek soruşturmanın ayrı yürütülmesi gerektiği, bu sebeple soruşturmanın sürüncemede kalmaması adına dosyanın ayrılmasına karar verildiği belirtildi. İddianamede, Grand Kartal Otel’in sahibi olan şirkete 49 yıllığına verilen tahsis süresinin de son olarak 28 Aralık 2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uzatıldığı yazıldı.
TIKLAYIN – Bolu Kartalkaya’daki otel yangınında iddianame tamam: Otel sahipleri, şirket yöneticileri ve Bolu İl Özel İdaresi’ne ceza istendi, Kültür ve Çalışma Bakanlığı dosyası ayrıldı
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak 2025’te Grand Kartal Otel’de çıkan yangınla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, iddianame hazırladı. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, yangında hayatını kaybeden 78 kişinin adına yer verildi.
İstenen cezalar
İddianamede, 9 mağdur, 201 müşteki, bir müşteki şüpheli, 31’de şüpheli kişi yer aldı. İddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar için 78 kez “olası kastla öldürme” suçu ile “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası, otel personeli, iş güvenliği uzmanları, şirkete sertifika verenlere “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel‘in de “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istenildi.
Otopsi ve ölü muayene bilgileri
İddianamede, 22 kişinin yapılan ölü muayene ve otopsi işlemleri neticesinde karbonmonoksit zehirlenmesi ve duman gazı inhalasyonu sebebiyle vefat ettiği, 32 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sebebiyle vefat ettiği, 4 kişinin bulundukları oda içerisinde yoğun duman oluşması ve kurtulma imkanının bulunmaması düşüncesiyle oda penceresinden atlayarak yüksekten düşmesi neticesinde genel beden travmasına bağlı vücut kemik kırıklarıyla beraber iç organ yaralanmasından dolayı gelişen iç kanama nedeniyle vefat ettiği, 20 kişinin ise karbonizasyona uğramaları nedeniyle kimliklendirme için Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı Ankara Morg İhtisas Dairesi Otopsi Şubesi’ne gönderildiği, burada yapılan DNA inceleme neticesi kimliklerinin tespit edilebildiği belirtildi.
Son uzatma AKP döneminde yapıldı
İddianameye göre otel için 1971’de 3 yıldızlı tesis kurabilmesi için Mazhar Murtezaoğlu’na Orman Bakanlığı tarafından 49 yıl süre ile kesin izin verildi. 1974 yılında izin alanı düşürüldükten sonra izin sahibi adı değiştirildi ve izin içeriği 40 bin m2’lik alanda, 783 yataklı, 3 yıldızlı otel inşaatı ve 27 bin 200 m2’lik ormanlık alanda teleski-telesiyej inşaatı olarak belirlendi. Sonra bu izne ilaveten 260 yatak kapasiteli Grand Kartal Otel yapılmak üzere 49 yıl süreyle Orman Bakanlığı tarafından şirkete kesin izin verildi. 28 Aralık 2018 yılında kesin izin sahibi Kartal Otel Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş. olan şirketin tahsis süresi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 49 yıl uzatıldı.
Bolu İl Özel İdaresi ve Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü görevlileriyle ilgili süreç
İddianamede, yangın olayında kusuru olduğu değerlendirilen Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve Bolu Belediyesi İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında Bolu Valiliği’nin soruşturma izni verdiği, itiraz üzerine dosyanın Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderildiği, itirazların reddedilerek soruşturma izni verilmesi kararlarının kesinleştiği belirtildi.
Yangınla ilgili Bolu Valiliği tarafından başlatılan soruşturmada Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli ve Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal hakkında soruşturma izni verildiği, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim eski Müdürü Mehmet Özel hakkında ise verilmeyen soruşturma iznine savcılığın itiraz ettiği, itirazın kabulü üzerine mahkeme kararıyla bu kişiler hakkında da soruşturma izni kararının kesinleştiği kaydedildi.
İhmali görülen Bakanlık görevlilerine tespit de yok, soruşturma izni de
İddianamede, bilirkişi raporunda, “Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin inceleme konusu olayda denetim süreçlerinde yetersiz kaldıklarından birinci derecede etkili oldukları” şeklinde belirtilen Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin tespiti ile haklarında soruşturma izni talep edilerek soruşturmanın ayrı yürütülmesi gerektiği, bu sebeple soruşturmanın sürüncemede kalmaması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli açısından evrakın tefrik edilmesine karar verildiği belirtildi.
İddianamede aynı şekilde bilirkişi raporunda, “T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından dolayı olayda birinci derecede etkili oldukları” şeklinde belirtilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personelinin tespiti ile haklarında soruşturma izni talep edilerek soruşturmanın ayrı yürütülmesi gerektiği, bu sebeple soruşturmanın sürüncemede kalmaması adına bu personel hakkındaki evrakın tefrik edilmesine karar verildiği kaydedildi.
Alevlerin dış cephede yükselmesini hızlandıran etmenler
İddianamede yer verilen bilirkişi raporuna göre, binanın yapısı ve restaurant otoparkından taze hava girişi ve LPG takviyesi, iç mekanlarda aşırı yanıcı XPS malzemenin izolasyon ve dekorasyon amacıyla kullanımına bağlı olarak yanma gazlarının aşırı yanıcı bileşen içermesi, alev sıcaklığının hızla artmasına ve süratle özellikle arka cephede yayılmasına neden olduğu, cephelerde dekoratif ahşap giydirme XPS kaplama nedeniyle alevlerin dış cephede yükselmesinin oldukça hızlandığı belirtildi.
Sadece 2 dakikada 7. kat dahil çatıya kadar ulaştı
Bilirkişi raporuna göre yangın başlangıç zamanı dikkate alındığında restaurantta başlayan yangının, iç bölmelerde en az 6 dakika sonra görülebilir formda izlenirken, arka cephede ise saat 03:34:38‘te bile 9-10-11 ve 12. katlara ve ana merkez şaftta ulaştığının, sadece 2 dakika sonra da alev çapını ve şiddetini artırarak 7. kat da dahil çatıya kadar tüm merkez şafta hâkim olduğu kaydedildi.
Yangın gazları merdivenleri baca olarak kullandı
Bilirkişi raporuna göre, yangın esnasında merdiven ve asansörlerin otelde sonradan yapılan tadilat esnasında çatıdan doğal atmosfere çıkışları kapatıldığından ve 11. ve 12. kat yerleşim yeri olarak düzenlendiğinden dolayı, yangın gazlarının merdivenleri baca olarak kullandığı ancak dış atmosfere tahliye edilemedikleri için kısa sürede tüm oda katlarının (koridorlar ve odalar dahil) süratle zehirli ve yanma gücü yüksek gazlarla dolmasına ve ölü sayısının artmasına neden olduğu belirtildi.
4. kattan 5. kata 2 dakikada, 6. kata 6 dakikada, 7. kata 8 dakikada ulaştı
Bilirkişi raporunda şöyle denildi:
Bilirkişi raporunda, “Yangın merdiveni olarak tanımlanmış merdivenlerin koruyucu duvarlara (merdiven kovası/asansör kovası) sahip olmadıklarının, bu nedenle yangından etkilenmelerinin fazla olduğunun, baca görevi gören boşluklar olarak çalışan merdiven alanlarının 4. katta sıcak ve yanıcı madde yükü fazla gazları hızla üst katlara taşıdığının, otel misafir ifadelerinden anlaşılacağı üzere, sıcak havanın yoğunluğunun düşük olması nedeni ile 4. kattan yayınımını tamamlayan yanma gazlarının sadece 6. Kata değil aynı zamanda daha üst katlara da benzer sürelerde ulaştığının, katlara yayınım hızları dikkate alındığında 4. kattan 5. kata yaklaşık 2 dakika, 6. kata 6 dakika ve 7. kata 8 dakikada ulaştığının, 5. katta yayınım alanının dükkan, lobi, oyun alanları gibi açık yüzeyler ve ilave çıkma alanlar nedeni ile büyük olması dumanla dolma süresini uzatırken, 6 ve 7. katlarda gaz yayınımı aralığının 2 dakikadan daha az olduğu” ifade edildi.
“Basit önlemlerle engellenebilirdi”
İddianamedeki bilirkişi raporunda, “Kusurluların Tespitinin Yer Aldığı Sonuç Bölümü”nde şöyle denildi:
“Gerçekleşen olayın öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir bir yangın olduğunun, yukarıda açıklanan ihmaller zincirinin olayın gerçekleşmesi, engellenememesi, yayılması ve çok fazla kişinin hayatını kaybetmesi ile doğrudan ilişkili olduğunun ve illiyet bağının birçok noktadan, birden fazla kere kurulduğunun,
Kusurlu olanlar
– Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin inceleme konusu olayda denetim süreçlerinde yetersiz kaldıklarından birinci derecede etkili olduklarının,
– T.C. Bolu İl Özel İdaresi yetkililerinin gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından dolayı olayda birinci derecede etkili olduklarının,
– T.C. Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkililerinin gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri gereği gibi işlemediklerinden dolayı olayda birinci derecede etkili olduklarının,
– T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından dolayı olayda birinci derecede etkili olduklarının,
– Otel sahipleri ve yönetim kurulu üyelerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Otelin işletmesinden sorumlu Genel Müdür ve sıralı yetkili yöneticilerin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla hususta gerçekleştirdikleri ihmaller sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– İSG Katip uygulamasında kayıtlı İSG Uzmanlarının (İGU) riskleri doğru öngöremedikleri, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamadıkları, iyileştirme ve düzeltmeleri yapmadıkları ve ilgili makamlara bildirimde bulunmadıklarından olayda birinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Otelde kurulu LPG tesisatında yukarıda belirtilen ihmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumluların birinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Otelin asansörlerinde yukarıda belirtilen ihmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumluların ikinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Projeyi tasarlayan, uygulayan ve onay veren gerçek ve/veya tüzel kişiler Otelde sonradan yapılan tadilatlarda merdiven ve asansör tepe noktalarını konaklama alanına dahil ettiklerinden olayda ikinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Otele Sürdürülebilirlik ve Güvenli Turizm Sertifikası veren ve Otel yönetimini doğru yönlendirmeyen denetim kuruluşu FQC Global A.Ş. firması yetkililerinin ikinci derecede asli kusurlu olduklarının,
– Mutfakta yangın sırasında görevli personelin birinci derecede tali kusurlu olduklarının,
– Otelin sorumlu teknik personelinin olayda birinci derece tali kusurlu olduğunun,
– Sorumlu/Yetkili Teknik Personelin sorumluluğu altında çalışan diğer Teknik Personelin olayda ikinci derecede tali kusurlu olduklarının’ belirtildiği tespit edilmiştir.”