Serbest Görüş Haber Merkezi
Eurovision Şarkı Yarışması’nın 69’uncu büyük finali bu yıl İsviçre’nin Basel kentindeki St. Jakobshalle Arena’da yapılacak. Yarışmanın ilk yarı finalini 13 Mayıs’ta yapılırken, ikinci yarı finali ise 15 Mayıs’ta gerçekleşecek.
Eurovision 2025’in büyük finali 17 Mayıs Cumartesi akşamı TSİ 21:00’de başlayacak.
Yarışma Türkiye’de Eurovision’un resmi YouTube kanalından canlı yayımlanacak.
Yarışmanın uluslararası yayını ise Hazel Brugger, Sandra Studer ve Michelle Hunziker tarafından sunuluyor.
Bu yılki Eurovision teması “Welcome Home” yani “Evine hoşgeldin” teması ile ön plana çıkıyor. Bunun temel nedeni yarışın İsviçre’de gerçekleşmesi. Eurovision tarihinde ilk kez 1956 yılında İsviçre’de başlamıştı.
Kimler finale kaldı?
İlk yarı finalde sahneye çıkan 15 ülkeden 10’u finale yükseldi: Norveç, Arnavutluk, İsveç, İzlanda, Hollanda, Polonya, San Marino, Estonya, Portekiz ve Ukrayna.
Finale doğrudan katılan İtalya, İspanya ve ev sahibi İsviçre de bu yarı finalde sahne aldı.
Belçika, Slovenya, Azerbaycan, Hırvatistan ve Kıbrıs ise elendi. Özellikle Belçika’nın favorilerden biri olan Red Sebastian ile finale kalamaması sürpriz olarak yorumlandı.
İkinci yarı finalde ise Avustralya, Karadağ, İrlanda, Letonya, Ermenistan, Avusturya, Yunanistan, Litvanya, Malta, Gürcistan, Danimarka, Çekya, Lüksemburg, İsrail, Sırbistan ve Finlandiya yarışıyor.
Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık bu yarı finalde sadece tanıtım performanslarıyla yer aldı.
Fransız şarkıcı Céline Dion, Eurovision açılışına özel bir mesaj iletti
1988 yılında İsviçre adına Eurovision’u kazanan Céline Dion, yarışmanın açılışına video mesaj gönderdi. Sağlık sorunları nedeniyle sahne alamayan sanatçı, “İsviçre her zaman kalbimde özel bir yere sahip olacak” ifadelerini kullandı.
*Céline Dion, 1988 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleşen Eurovision yarışmasında “Ne partez pas sans moi” isimli şarkıyı seslendirmişti
Türkiye’nin Eurovision tarihindeki yeri
Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması’na ilk defa 1975 yılında katıldı. Elemeler aylarca sürmüş, televizyonlar günlerce yarışan şarkıları dinletmişti. Nihayetinde Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” Eurovision’da yarışan ilk şarkı olmuştu.
Türkiye 1986’da Klips ve Onlar grubunun “Halley” parçasıyla dokuzunculuk, 1997’de Şebnem Paker’in seslendirdiği “Dinle” şarkısı ile ise üçüncülüğün sahibi olmuştu.
Sertab Erener, Demir Demirkan ile ortak besteledikleri “Everyway That I Can” adlı şarkıyla Riga’daki 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olmuş, Türkiye’yi yukarıyı taşımıştı.
Böylece Türkiye, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. 2004 yılında Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirmiştir.
2007 yılında Kenan Doğulu, şarkısı “Shake It Up Şekerim” ile Helsinki’de yarışmış dördüncü olmuştur.
2008 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Mor ve Ötesi grubu yedinciliği elde etmişti.
2009’da ise Hadise “Düm Tek Tek” adlı şarkısıyla dördüncü oldu.
2010’da maNga “We Could Be the Same” adlı şarkısı ile Türkiye’ye ilk defa ikincilik kazandırmıştı.
2011’de Yüksek Sadakat yarı finallerde elenmişti. Son olarak 2012’de ise Can Bonomo yedinci olmuştu.
Türkiye 2013 yılından bu yana Eurovision’a katılmıyor
2013 yılında TRT, kurallarda yapılan değişiklikler (özellikle 2009 yılında başlayan jüri oylaması) ve “politik oylamaları” sebep göstererek Malmö’de gerçekleştirilen yarışmadan çekildiğini bildirmişti. Türkiye, 2013 yılından beri Eurovision yarışmasına katılmıyor.