AKP’nin Almanya’daki kolu olan Uluslararası Demokratlar Birliği Genel Başkanı Kenan Aslan’ın eşi Sema Aslan, Hollanda’daki UID dergisine Anneler Günü nedeniyle bir söyleşi verdi.
FIRST LADY TANIMI
Söyleşide Sema Aslan için “First Lady”, eşi Kenan Aslan için ise “büyük lider” tanımlamaları kullanıldı.
Sema Aslan, kendisine yöneltilen “First Lady olduktan sonra hayatınızda ne değişti?” sorusuna, “Hiçbir şey değişmedi. Önceden neysem şimdi de oyum.” şeklinde yanıt verdi.
GAYRİRESMİ UNVAN TARTIŞMASI
“First Lady” ifadesi, genel olarak devlet başkanlarının eşleri için gayriresmî şekilde kullanılan bir unvandır.
“Bir lideri zirveye taşıyan sessiz kahraman” başlığıyla yayımlanan söyleşide, Sema Aslan, eşine verdiği desteğin altını çizdi.
UID’NİN KURULUŞU
Uluslararası Demokratlar Birliği, 2004 yılında Almanya’nın Köln kentinde Avrupa Türk Demokratlar Birliği adıyla kuruldu.
Kuruluş, Mayıs 2018’de Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da yapılan genel kurulda Uluslararası Demokratlar Birliği adını aldı.
GENİŞLEYEN ETKİ ALANI
İsim değişikliği, UID’nin Avrupa çapında daha kapsayıcı bir yapı olması ve uluslararası bir kimlik kazanması amacıyla gerçekleştirildi.
UID, Almanya’nın iç istihbarat kurumu olan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2017 tarihli raporlarında yer almaya başladı.
İSTİHBARAT FAALİYETLERİNE ATIF
Söz konusu raporlarda UID, MİT’in Almanya’daki faaliyetlerinin değerlendirildiği “Casusluk ve diğer istihbarat faaliyetleri” başlığı altında anıldı.
Alman istihbaratı, UID’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle kurulduğunu ve AKP’nin Avrupa’daki çıkarlarını temsil eden bir yapı olduğunu öne sürdü.
REFERANDUMDAKİ ROL
2017 yılında Türkiye’de gerçekleşen anayasa referandumu sırasında UID, Almanya’daki seçmenlerin “evet” oyu kullanması için etkinlikler düzenledi.
Bu dönemde UID, Almanya genelinde çok sayıda etkinlik organize etti ve bu etkinliklerde AKP’li bakanlar da yer aldı.
Serbest Görüş:
KAMUOYUNDA TEPKİLER
UID’nin söz konusu etkinlikleri Almanya’daki bazı siyasi partiler, medya ve kamuoyu tarafından siyasi propaganda olarak değerlendirildi.
UID’ye yönelik eleştiriler yalnızca Almanya ile sınırlı kalmadı; Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerde de benzer tartışmalar yaşandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***