İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanması, uluslararası basında geniş yankı bulmaya devam ediyor.
WALL STREET JOURNAL: AVRUPA BASKIYA GÖZ YUMUYOR
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, “Avrupa, Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu için Erdoğan’ın baskısına göz yumuyor” başlıklı haberinde, Avrupa ülkelerinin Ankara’daki baskıcı politikalara karşı sessiz kalmasını eleştirdi.
Haberde, geçmişte Türkiye’nin muhalefeti bastırma girişimlerinin Avrupa’dan sert tepkiler aldığı ancak günümüzde bu eleştirilerin oldukça sınırlı kaldığına dikkat çekildi.
JEOPOLİTİK BAĞIMLILIK VURGUSU
WSJ, Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik tepkilerinin zayıflamasının temel nedeninin, Rusya’nın oluşturduğu güvenlik tehdidi ve Washington-Brüksel hattındaki gerginlikler nedeniyle Türkiye’ye olan jeopolitik bağımlılık olduğunu belirtti.
AVRUPA’DAN CILIZ AÇIKLAMALAR
Gazete, başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin “derin endişelerini” dile getirdiğini, ancak bu açıklamaların zayıf kaldığını ifade etti. Haberde, Türkiye’nin iç siyaseti ile güvenlik iş birliği arasında bir bağlantı kurulmadığı vurgulandı.
NİCO LANGE: GÜVENLİK ODAKLI YAKLAŞIM GEREKLİ
Haberde, Almanya’nın eski üst düzey savunma yetkililerinden ve Münih Güvenlik Konferansı’nın kıdemli üyelerinden Nico Lange’nin görüşlerine de yer verildi. Lange, Avrupa’nın kendisini ahlaki üstünlüğe sahip bir gelenekten gelen bir güç olarak gördüğünü ancak artık güvenliğe yönelik daha “yetişkin” bir jeopolitik yaklaşım gerektiğini ifade etti.
NEW YORK TIMES’A YAZI YAYIMLADI
Ekrem İmamoğlu, New York Times’ta yayımladığı bir yazıyla uluslararası kamuoyuna seslendi. Tutuklanması, birçok Avrupalı siyasetçinin de gündemine girdi.
İTALYAN PARLAMENTERDEN ELEŞTİRİ
İtalya Temsilciler Meclisi Üyesi Lia Quartapelle, WSJ’ye yaptığı değerlendirmede, “Avrupalılar, Erdoğan rejiminin otoriter doğasını artık açık bir şekilde görmeli. Türkiye’yi Norveç veya Kanada gibi demokrasilerle aynı kategoriye koymak büyük bir yanılgı olur” dedi.
CAMILLE GRAND: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ TARTIŞMALI
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nde kıdemli politika araştırmacısı ve NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuş Camille Grand, Türkiye ile güvenlik ilişkilerinin iç politik gelişmeler göz ardı edilerek sürdürülmesinin sınırlarına dikkat çekti. Grand, “Bu sonsuza kadar sürebilir mi? Bu biraz karışık. Türkiye içindeki baskının ve protestoların boyutuna bağlı” ifadelerini kullandı.
Serbest Görüş:
GÜVENLİK ADINA SESSİZLİK
WSJ, Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik genel yaklaşımını “güvenlik adına sessizlik” olarak değerlendirdi.
Gazete, Türkiye’nin hem coğrafi hem de stratejik önemi nedeniyle Batı’nın temel müttefiklerinden biri olmayı sürdürdüğünü ancak bunun demokrasi ve insan hakları konularında tavizlerin gerekçesi haline geldiğini belirtti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***