Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okullarında görev yapan 20 binden fazla öğretmenin kadro dışı bırakılarak yer değiştirmeye zorlamasına yönelik tepkiler büyüyor.
Türkiye’nin sembol liselerinde öğrencilerin eylemleri devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı, “2025 Yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme” sonuçları 8 Nisan’da açıklandı. Eğitimciler atamaların ‘keyfi’ yapıldığını, sürecin tamamen siyasi ve idari takdirle yürütüldüğü belirterek iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Lise öğrencilerinden ise söz konusu ‘atamalara’ güçlü tepkiler gelmeye devam ediyor. İstanbul’un simge liselerinden İstanbul Vefa Lisesi’ndeki öğrenciler, duruma tepki göstermek için okullarda eylem yapmaya başladı.
İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri, okulda görev yapan 50 öğretmenin görevden alınmasına karşı ilk derse girmedi. Öğrencilerin emektar öğretmenleri için yaptıkları eylemler; Kadıköy Anadolu, Kabataş Erkek, Şehremeni Anadolu, İstanbul Sosyal, Kartal Anadolu, Burak Bora Anadolu, Çanakkale Fen Lisesi gibi okullarda görüldü.
Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), proje okullarına öğretmen atamalarını yenileyerek yaklaşık 20 bin öğretmenin kadro dışı bırakıldığını duyurdu. Bu öğretmenler, mevcut okullarında görevlerine devam edemedi ve “norm fazlası” sayılarak başka okullara atanmak üzere beklemeye alındı. Örneğin, İzmir Atatürk Lisesi’nde 90 öğretmenden 60’ı, İzmit Muammer Dereli Fen Lisesi’nde ise 10 öğretmen bu kapsamda kadro dışı kaldı.
MEB’in açıklamasına göre, proje okullarında öğretmenlerin 8 yılı aşan görev süreleri nedeniyle rotasyon uygulandı. Ancak Eğitim-İş ve diğer sendikalar, atamaların liyakate değil, siyasi bağlantılara ve “yandaşlığa” dayandığını iddia etti. Özellikle 13 Ocak 2025’teki iş bırakma eylemine katılan öğretmenlerin hedef alındığı öne sürüldü. Eğitim-İş İzmir Şube Başkanı Barış Düdü, “Bakanlık, eylemci öğretmenleri cezalandırdı.” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***