Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Silivri Cezaevi’nde bulunan cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabından Perşembe günü yapılan bir paylaşımda Kanal İstanbul projesi için Sazlıdere Barajı etrafında konut inşaatına başlandığı belirtildi.
“Aziz milletim, sizden istirhamımdır. Lütfen bunları görün ve paylaşın” diyen İmamoğlu, paylaşımda “Yokluğumu fırsat bilip ‘Kanal İstanbul’ denen rant ve talan projesi uğruna Avrupa Yakası’nın en önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı’nın etrafında 24 bin konutun inşaatını başlattılar” diye ekledi.
“Bu kez alelacele TOKİ’yi devreye almışlar. Dozer ve iş makinelerini mutlak koruma alanının içine, suyun dibine kadar sokmuşlar. İBB’nin ve İSKİ’nin resmi uyarılarını dikkate almadıkları gibi Cumhurbaşkanlığı kararıyla Sazlıdere Barajı’nın içme suyu kullanım oranını yüzde 100’den yüzde 0’a indirmişler. Bunu hiç utanmadan kamuoyundan saklayıp, İSKİ’ye bile bildirmemişler.”
“Sizin iklim değişikliği ve çevre koruma konusunda zerre kadar samimiyetiniz olsaydı, İstanbul’un su kaynaklarına böylesine saldırmazdınız” diyen İmamoğlu, “Hukuka, ekonomiye, demokrasiye verdiğiniz zararın yanına çevreye, İstanbul’un su kaynaklarına verdiğiniz zararı ekliyorsunuz. Tüm dünyanın cebelleştiği, yeni yol ve yöntemler aradığı iklim krizine bir kriz de siz ekliyorsunuz” diye ekledi.
“Hemen vazgeçin bu rant ve talan projesinden. Millet sizi zaten gönderecek bari gitmeden toprağa, suya, havaya daha fazla zarar vermeyin.”
İstanbul 11. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik açtığı davayı sonuçlandırdı.
İBB’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın imar planı değişikliğine itirazını haklı bulan mahkeme, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle planın iptaline karar verdi.
2023/3120 numaralı kararda, 15 Temmuz 2021 tarihli Yenişehir Rezerv Yapı alanı imar planı değişikliklerinin “şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı” belirtildi.
Kararda ayrıca, revizyon imar planı değişikliklerinde nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmemesinin yarattığı belirsizlik vurgulandı.
Bilirkişi raporuna göre, nüfus hesaplarının eksik olduğu ve yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin bulunmadığı kaydedildi. Mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı da ifade edildi.
Ne olmuştu?
15 Temmuz 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ni onaylamıştı. Hemen ardından plan, 16 Temmuz 2021’den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarıldı. İBB, plan değişikliğine itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı.
İBB, bakanlık tarafından onaylanan plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunu ve İstanbul’un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zararlar vereceğini savunurken, Bakanlık ise İBB’nin itirazını zımnen reddetmişti.
ÇED davası
İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik açtığı diğer davaların yargı süreçleri ise sürüyor.
Kanal İstanbul için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporuna ilişkin açılan karşı dava, Danıştay’da görülmeye devam ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***