CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasının ardından başlayan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında iddianame hazırlanan 93 kişinin yargılandığı davalar ertelendi. Avukatlar iddianamede yazılı suç tarihinde müvekkillerinin gözaltında olduğunu söyledi. Duruşmada savunma yapan gençler, polis müdahalelerini “Bir polis ‘Sizin gibi okumuşları daha çok döveceğiz’ dedi. 3 aydır İstanbul’dayım, sınavlarıma, derslerime giremedim” ifadeleriyle anlattı. Duruşmayı salonlarda takip eden CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Tüm gençlerimiz beraat edene kadar hukuki sürecin destekçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
Mahkeme, sanıkların suça konu eylemlere nerede ve ne şekilde katıldıklarına dair tespitlerin yapılmasına, dosyaya konulan fotoğrafların ne şekilde elde edildiğinin emniyet müdürlüklerine sorulmasına karar verdi. Duruşma 15 Eylül’e ertelendi.
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan Saraçhane protestolarına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 93 kişi, İstanbul Adliyesi’nde bugün hâkim karşısına çıktı. Gençler, gözaltı sürecinde maruz kaldıkları kötü muameleyi detaylarıyla anlatırken; üç ayrı mahkemede görülen davalar farklı tarihlere ertelendi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de duruşmaları izleyerek dayanışma çağrısı yaptı.
‘Polis ‘Sizin gibi okumuşları daha çok döveceğiz’ dedi’
20 gün tutuklu kalan lise öğrencisi bir sanık şöyle dedi:
“Çevik kuvvet yolu kapatmıştı. Bir amir ‘Bunları da alın’ dedi. Polis kafamı kepenge vurdu. Lise öğrencisiyim aynı zamanda çalışıyorum. 20 gün cezaevinde kaldım, işten atıldım. Şu an ev hapsinde olduğum için çalışamıyorum. Ev hapsinin kaldırılmasını talep ediyorum.”
Bir diğer gençse Saraçhane protestolarında gözaltına alındıktan sonra “Öldün mü, sakın ölme daha çok döveceğim” dediğini anlattı. Genç devamında, “Başka bir polis ‘Sizin gibi okumuşları daha çok döveceğiz’ dedi. 3 aydır İstanbul’dayım, sınavlarıma, derslerime giremedim” dedi.
Polis müdahalesi sırasında belediye binasının önünde darbedilerek yere yatırıldığını ve ters kelepçeyle saatlerce bekletildiğini anlatan bir genç, “Başım günlerce ağrıdı” dedi. Kronik bronşiti olduğunu belirten bir sanık ise, “Polen bile tetikliyor. Kendimi korumak için yüzümü kapattım ama ‘maskeli’ olduğum gerekçesiyle gözaltına alındım” ifadelerini kullandı.
“İddianamede yer alan suç tarihinde müvekkil zaten o tarihte gözaltında”
MLSA’dan Eylem Sonbahar’ın haberine göre; Evrensel gazetesi muhabiri olduğunu söyleyerek savunmasına başlayan Nisa Sude Demirel de “Dosyaya sunulan fotoğraf Maçka parkından. Kim olduğunu bilmediğim sivil biri ağacın arkasında saklanarak fotoğrafımı çekti. O fotoğrafın bu dosyaya eklenmesini art niyet olarak değerlendiriyorum ve kabul etmiyorum. Başka dosyalarda da gazetecilerin yakın çekim fotoğrafları dosyaya sunuldu. Adeta bir cadı avı. Ortada ne kanuna aykırı eylem ne de benim dağılmadığımla ilgili bir delil var. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve hepimizin beraatini talep ediyorum” diye konuştu.
Demirel’in avukatı Devrim Avcı Özkurt da “Müvekkillin orada bulunması görev icabı. İddianamede yer alan suç tarihinde müvekkil zaten o tarihte gözaltında. Suçun unsurları oluşmamıştır. Dosyanın tefrik edilmesini talep ediyoruz” dedi.
CHP’li Çelik: Tüm gençlerimiz beraat edene kadar hukuki sürecin destekçisi olacağız
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, duruşmaları yerinde takip etti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Adaletsizliğe karşı anayasal haklarını kullandıkları için yargılanan gençlerimizin yanındayız. Tüm gençlerimiz beraat edene kadar hukuki sürecin destekçisi olacağız” dedi.
Duruşmalara sanık avukatları, aileler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Duruşma salonlarının küçük olması nedeniyle bazı izleyiciler salona alınamazken, adliye koridorlarında yoğunluk yaşandı.