Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yeni hazırlanan yeni yönetmenlik taslağına eklenecek bir madde ile “milli güvenlik” ve “kamu düzeni” gerekçesiyle sosyal medyaya erişimi doğrudan engelleyebilmesi sağlanacak.
Facebook, X, WhatsApp, YouTube gibi internet tabanlı küresel sosyal medya şirketlerine, Türkiye’de de şirket kurma zorunluluğu getiriliyor.
BTK’nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağında ayrıca milli güvenlik gerekçesiyle sosyal medyaya erişimin engellenebileceği belirtiliyor.
Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, taslağın 3. maddesi ile mevcut yönetmeliğin 19. maddesine yeni bir fıkra eklenmesi öngörülüyor.
1 OCAK 2026’DAN SONRA YENİ DÖNEM
Buna göre, Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna ilave olarak, Türkiye’de şebekeler üstü hizmet sunumu için şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, Türkiye’de bir anonim ya da limited şirket kuracak ve bu şirket yetkilendirme alarak faaliyet gösterebilecekler. Yetkilendirme BTK tarafından yapılacak. Taslak ile getirilen yeni şart ve yükümlülüklere uygun yetkilendirmeler 1 Ocak 2026’dan itibaren başlayacak. Yurt dışında yerleşik bir şirketse paylarının tamamı bu şirkete ait olacak. Bu şirketlere bildirimler, internet sitelerindeki bilgilerden sağlanan e-posta adresleri ya da diğer iletişim araçlarından yapılabilecek.
YENİ ŞARTLAR KONDU
Yönetmelik taslağında faaliyetlere ilişkin yeni şartlar eklendi. Bunlar arasında, Türkiye’de mevcut ve taslak yönetmelikte öngörülen şartları yerine getirmiş olsun olmasın sosyal medya platformlarına yönelik getirilen bir hüküm dikkat çekti.
Serbest Görüş:
Taslağın 4. Maddesinde, mevcut yönetmeliğin 25. Maddesine eklenen eklenecek 3 numaralı fıkra ile erişimin engellenmesine ilişkin yeni bir yetki verildi. Taslak metin ile “Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir” yetkisi önerildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***