Deprem, kaza, yangın gibi acil durumlarda görev yapacak olan acil yardım ve afet yönetimi mezunları, meslek görev tanımları yapılamadığı için istihdam sorunu yaşıyor. Mezunlar, yetkililerin seslerini duymasını bekliyor.
Deprem, yangın, sel gibi felaketlerin ardından gündeme gelen afet yönetimi ve organizasyon yetersizliği, bu alandaki açığı da gözler önüne serdi. Bu eksiklikleri gidermek için 2004 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans bölümü açıldı. Birgün’de yer alan habere göre; 21 üniversitede bölümü bulunan bu alandan mezun olanlar istihdam sorunu yaşadıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı’na seslendi. Hem kamuda hem özel sektörde çalışamadıklarını belirten mezunlar, ‘‘2020 Mart ayında başlayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sağlık Meslekleri Mevzuat Güncelleme Çalışması’ hâlâ tamamlanamadı. Bu süreçteki gecikme, mesleki görev tanımlarımızın oluşturulamamasına neden oldu. Bu kritik çalışma bir an sonuçlanmalı’’ dedi.
İstihdam yetersiz
Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans bölümü her türlü sağlık kuruluşu, itfaiye teşkilatı ve AFAD bünyesinde “uzman” ve “yönetici” pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara bu konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmek olarak belirtiliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yetersizliğiyle acil yardım ve afet yönetimi mezunlarının istihdamını elzem kılıyor. Ancak yeterli istihdam yok.
Afet Yardım ve Afet Yönetimi mezunları bu sebeple geçen aylarda seslerini duyurmak için geçen aylarda TBMM’ne giderek millevekilleriyle görüştü. Sorunlarını dile getiren mezunlar, “Görev tanımımızın netleşmemesi, hem mesleki haklarımızı hem de afet yönetimi süreçlerindeki katkımızı sınırlamaktadır. Bu bölüm 20 bin üzeri mezunundan senelerdir senede sadece 5-10 kişi istihdam ediyor. AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı acil hizmetler bizden alım yapmıyor. Bu durum çok büyük bir işsizlik sorunu yaratıyor. Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü mezunlarının Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmesi, afetlere daha dirençli bir sağlık sistemi oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans mezunu Melisa Şahinbay, hastane Afet ve Acil Durum Planı’nı (HAP) bölüm ile yeterli bilgisi olmayan hastane çalışanlarından herhangi birilerinin hazırladığını da anımsattı.