HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ
Futbolun endüstriye dönüştüğü günümüzde transfer döneminde milyon Euro’lar havada uçuşuyor. Sadece bonservis ücretleri mi? Futbolcular ülke standardının kat be kat üstünde yıllık kazanca sahipler. Tribünleri dolduran taraftar kitlesi genelde orta sınıftan oulşurken, sahadaki oyuncuların ‘üst sınıfa’ terfi etmesi için destek oluyor. Kulübün kasasına akan milyonların tamamına yakını futbolcu maaş ve bonservislerine gidiyor.
Peki devasa bir servet karşılığında renklerine bağlanan oyuncular, ödenen rakamın hakkını veriyor mu? Bu soruya evet demek pek mümkün değil. Transfer tarihinin en pahalı oyuncular listesine baktığımızda karşımıza koca bir hayal kırıklığı çıkıyor.
Gelmiş geçmiş en pahalı oyuncular sıralamasında ilk basamakta Neymar var. 2017 yılında Barcelona’dan PSG’ye transfer olan Neymar için ödenen bonservis tam 222 milyon Euro idi. Fransız ekibi normal şartlarda bu ücreti ödemesi mümkün değildi. 2012’de kulübün Katar merkezli Qatar Sports Investments’a satılması PSG’yi Avrupa’nın elit kulüpleri listesine taşıdı. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği kesinleşen Katar, uluslararası arenada imajını düzeltmek için parayı su gibi harcarken, PSG’nin satın alınması bu planın bir parçasıydı. Peki sonuç ne oldu? Neymar, Messi ve Cristiano Ronaldo’yu geçip dünyanın en iyisi olamadığı gibi, PSG ile Şampiyonlar Ligi bir hayalden öteye geçmedi.
Fiyasko Neymar’la sınırlı değil. Nice isimler var ki neredeyse adlarını unuttuk bile. Neymar’dan sonra Kylian Mbappe en çok bonservis ödenen ikinci isim. Ödeyen yine PSG yani Katar sermayesi. Monaco’dan 180 milyon Euro bedelle transfer edilen Mbappe, PSG’de dünyanın bir numarası olmayı başaramadı. Hem de Messi ve Christiano Ronaldo’nun Avrupa futboluna veda etmesine rağmen. Ligue 1’de kral olmanın bir anlam taşımadığını gören Mbappe sezon başında bedelsiz olarak Real Madrid’e transfer oldu. PSG, Neymar ve Mbappe’ye 400 milyon Euro bonservis öderken, karşılığı Ligue 1 şampiyonlukları oldu.
Üçüncü sırada öyle bir isim var ki eminim çoğumuz adını unutmuşuzdur. Barcelona, Neymar’ın ayrılmasıyla doğan boşluğu kapatmak için Ocak 2018’te Liverpool’dan Brezilyalı Philippe Coutinho’yu 135 milyon Euro karşılığında renklerine bağladı. Ada’da resital sunan Coutinho, La Liga’da amatör oyuncuya döndü. Hızla gözden düştü. Bayern Münih, Aston Villa’da kiralık oynadı. 2022’de 20 milyon Euro bedelle Aston Villa’ya transfer oldu. Gittikçe sıradanlaştı. Önce Katar şimdi ise Brezilya liginde kiralık oynuyor. Yaşı mı henüz 32. Ancak daha 27 yaşında kayıplara karışan biri oldu. Hafızalarda ödenen devasa ücret kaldı.
Liste uzun hepsini yazmak sayfalar alır. Sadece ödenen rakamları yazmakla yetineyim. Ousman Dembele için Barcelona 135 milyon, Atletico Madrid Joao Felix için 127 milyon, Eden Hazard için Real Madrid 120 milyon ve Antoine Griezmann için Barcelona 120 milyon Euro bonservis ödedi. Ne yazık ki bu oyuncular gittikleri takımda varlık gösteremedi. Yıldız gelip, kulübe yük oldular.
Fiyasko olma yolundaki bir diğer isim Jack Grealish. Aston Villa’da oynadığı futbolla İngilizlerin yeni gözdesi olan Grealish’i radarına alan isimlerden biri de Pep Guardiola oldu. Grealish için kesenin ağzını sonuna kadar açan Manchester City, Ağustos 2021’de 117,7 milyon Euro karşılığında renklerine bağladı. Beklenti Guardiola’nın yönetiminde Grealish’in bir dünya starı olmasıydı. Ancak hesaplar tutmadı. Guardiola’nın ısrarına rağmen beklentilerin çok altında kaldı. Tarihe en pahalı İngiliz oyuncu olarak geçen Grealish, 2024’te City formasıyla çıktığı 45 maçta gol atamadı. Gol orucu 2025 yılında da devam ediyor. O artık Guardiola’nın gözünden düşmüş, kulübede oturan biri.
Toplamda en çok bonservis ödenen futbolcular listesinde ise yine ilk sırada Neymar var. Brezilyalı star için Barcelona, PSG ve Al Hilal ekipleri toplam 400 milyon Euro ödedi. İkinci sırada ise şu sıralar Napoli formasını terleten Lukaku var. Belçikalı forvete, Chelsea, Everton, Manchester United, Inter ve Napoli 369 milyon Euro ödedi. Üçüncü sırada ise Cristiano Ronaldo var. Portekizli yıldız içim Manchester United, Real Madrid, Juventus ve tekrar Manchester United 247 milyon Euro bonservis ödedi. Bu üçlü içinde ödenen bonservisin karşılığını kat be kat veren tek isim Cristiano Ronaldo oldu.
Futbolun endüstriye dönüşmesi rakamları çıldırttı. Elbette bunda zenginlerin kulüp satın almasıyla iyice çığırından çıktı. PSG, arkasında Katar sermayesi olmasa Fransa’nın sıradan takımı olmaya devam edecekti. Yine City, Arap sermayesi olmadan Premier Lig’de esamesi okunmuyordu.
2023-24 sezonunda PSG oyuncularına en çok maaş ödeyen kulüp oldu. Fransız ekibi, futbolcularına toplam 658 milyon euro maaş ödeyerek listenin zirvesine yerleşti. İkinci sırada 554 milyon Euro maaş ödeyen Manchester City var. Sadece Avrupa’nın değil dünyanın en başarılı kulüpleri olan İspanyol ekipleri Real Madrid 505, Barcelona ise 476 milyon Euro maaş ödedi. Barcelona ve Real Madrid, sportif başarılarla bu meblağları öderken, City ve PSG saha içi başarı kadar zengin sahiplerinin sayesinde astronomik ücretleri bir çırpıda ödüyor. Bu durum diğer kulüplerle aralarında kapanması mümkün olmayan derin uçurum meydana getiriyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***